Hlavní obsah

Rizika pro růst globální ekonomiky se zvyšují, řekl šéf Fedu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda americké centrální banky Fed Jay Powell v úterý varoval, že rizika pro světový ekonomický růst v posledních týdnech citelně narůstají. Podle serveru listu Financial Times jeho komentáře podpořily očekávání, že centrální bankéři sníží úrokové sazby.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Šéf Fedu Jay Powell

Článek

Powell ve svém projevu varoval, že podniky a zemědělci jsou stále znepokojenější obchodním napětím, což vede k poklesu důvěry v ekonomiku.

„Opět se objevily třecí plochy, došlo ke zřetelnému vývoji v oblasti mezinárodního obchodu směrem k větší nejistotě a s novými daty rostou i obavy ohledně síly globální ekonomiky,“ uvedl Powell.

Podle Financial Times jeho výroky naznačují, že v nejbližší době je nepravděpodobné zvýšení úrokových sazeb. Naopak je pravděpodobnější, že se centrální bankéři uchýlí k jejich snížení.

Fed naposledy minulý týden rozhodl ponechat současné úrokové sazby. Současná základní úroková sazba v USA činí 2,25 až 2,5 procenta. Naposledy v prosinci došlo k jejímu zvýšení o 0,25 procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám