Hlavní obsah

ČNB bude moci ze zákona určovat parametry pro hypotéky, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká národní banka by měla v budoucnu moci ze zákona určovat parametry hypoték. Příslušnou novelu zákona v pondělí schválila vláda. Předloha nyní poputuje do Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

„Ve Strakově akademii zasedla vláda. Schválila už návrh novely zákona o ČNB,“ uvedl na Twitteru úřad vlády. Kabinet chce tímto krokem omezit například zadlužování domácností.

V současnosti reguluje ČNB hypoteční trh pouze formou doporučení, která nejsou právně závazná. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí.

ČNB doposud ve svých doporučeních bankám ukládá, aby většině lidí poskytovaly hypotéky maximálně na 80 procent hodnoty nemovitosti a na 90 procent jen omezenému počtu žadatelů.

Splátka hypotéky a dalších dluhů od loňského října nesmí přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a celkové zadlužení devítinásobek jeho čistého ročního příjmu.

Odpůrci novely ale argumentují tím, že navrhovaná regulace ještě ztíží dostupnost hypoték, a tím i bydlení.

V souvislosti s touto kritikou bylo do zákona nově zařazeno opatření, na základě kterého by mohli mladí Češi do 36 let získat k hypotékám snadnější přístup. Zákon samotný však žádné konkrétní limity nestanovuje. Ty bude moci nastavit ČNB formou opatření obecné povahy.

Navrhované měkčí parametry pro lidi do 36 let se budou týkat jen těch, kteří budou chtít hypotéku na pořízení bydlení. Mladí si v případě schválení novely budou smět vzít v bance na nemovitost hypotéku až o deset procentních bodů nad limit, který ČNB stanoví ostatním. Na splátku hypotéky a dalších dluhů by pak mohli vydávat z čistého příjmu až o pět procentních bodů více než starší lidé. Celková hypotéka by mohla být také vyšší než u jiných žadatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám