Hlavní obsah

Vstup do EU zdraží telefony a internet

ČTK, Martin Procházka
PRAHA

Po vstupu České republiky do Evropské unie podraží kvůli vyšší dani z přidané hodnoty zejména telefony, internet a řada dalších služeb. Dražší telekomunikační služby podle odhadu ministerstva financí (MF) mohou zvýšit inflaci v ČR až o 0,3 procentního bodu, naopak dopad růstu daně u ostatního zboží a služeb do inflace bude zanedbatelný.

Článek

Celkově by se chystané změny ve spotřebních daních a DPH spotřebitelů příliš bolestně dotknout neměly, řekla ředitelka odboru nepřímých daní MF Šárka Zeizingerová. Českou republiku v souvislosti se vstupem do EU čeká zvýšení některých sazeb spotřebních daní a přeřazení většiny služeb a některého zboží ze snížené pětiprocentní sazby DPH do základní sazby 22 procent. EU podle ředitelky harmonizuje nepřímé daně, protože mají dopad do cen zboží a služeb.

Naopak daně z příjmu či majetkové daně v zemích EU sladěny nejsou. V dubnu by se Sněmovna měla zabývat novelou zákona o spotřebních daních, která zvyšuje daň z cigaret a lihu. U lihu ČR není narozdíl od cigaret k vyššímu zdanění tlačena EU, vláda chce ale dostat domácí sazby na úroveň okolních zemí.

Od července dražší cigarety a líh

MF původně navrhovalo účinnost novely od 1. dubna letošního roku, kvůli průtahům ve Sněmovně ale novela zřejmě začne platit až od 1. července. Podle novely by daň u nejprodávanějších cigaret měla vzrůst zhruba na 44 procent z nynějších 40 procent z ceny. Krabička cigaret značky Petra tak podraží o čtyři až pět korun. Spotřební daň z tabákových výrobků poroste každý následující rok tak, aby v roce 2007 činila 57 procent z ceny, jak ČR slíbila EU.

Od počátku příštího roku by dále měla vzrůst spotřební daň u zkapalněných a stlačených plynů, kde Česko také nedosahuje minimálních sazeb požadovaných unií. Změna bude součástí nového zákona o spotřebních daních, který již MF předložilo k projednání vládě. Ta by se jím měla zabývat v nejbližších týdnech.

U ostatních komodit podléhajících spotřební dani nyní ČR předpisy EU zatím splňuje. Požadované změny sazeb DPH jsou součástí nového zákona s navrhovanou účinností od data vstupu země do EU. Novelu by MF mělo do konce letošního května předložit vládě. Ve snížené sazbě DPH tak od května příštího roku zůstanou pouze zdravotnická a sociální péče, ubytovací, pohřební a kulturní služby a přeprava cestujících. Naopak kadeřník, právní služby nebo již zmíněné telefony či internet kvůli růstu daně podraží.

Teplo a stavebnictví s výjimkou do roku 2007

U dodávek tepla pro domácnosti a u stavebních prací EU povolila ČR uplatňovat sníženou sazbu DPH až do roku 2007. Zvrátit přesun veřejného stravování ze snížené do základní sazby by mohla jedině EU, která nyní sama jedná o změně směrnice a o převodu stravování do snížené sazby. Podle Zeizingerové by o tom unie měla rozhodnout do poloviny roku. Ze zboží by ve snížené sazbě měly zůstat pouze potraviny s výjimkou alkoholických nápojů, noviny, časopisy, knihy, léky, hudebniny, výrobky určené pro tělesně postižené a pro zdravotnictví a dále zboží určené k využití v zemědělské výrobě. (zr)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám