Hlavní obsah

Návrh Bruselu: Vegetariánské burgery či párky matou zákazníky, musí se přejmenovat

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělský výbor Evropské unie rozhodl, že vegetariánské alternativy jídel z masa musí být označované jinak než výrobky skutečně obsahující maso. Opatření má prý usnadnit orientaci zákazníků. Nyní se jím bude zabývat Evropský parlament, upozornil server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Vegetariánský burger se podobá masovému i vzhledem.

Článek

Pro návrh bylo 29 členů výboru, jen sedm hlasovalo proti. Podle Guardianu by se tak například burger s rostlinnou hmotou, která má nahrazovat masový karbanátek, mohl jmenovat například „kotouč”. Návrh se kromě burgerů týká i párků, steaků či řízků.

Konkrétní dodatek zní takto: „Názvy, které spadají pod Článek 17 směrnice 1169/2011, jež se nyní používají pro masné výrobky a úpravy, by měly být vyhrazené výhradně pro výrobky s obsahem masa.“

„O tématu bylo debatováno v Zemědělském výboru Evropského parlamentu a 80 procent členů výboru myšlenku podpořilo. Ministerstvo zemědělství ve výboru EP nezasedá ani nehlasuje. V současné době MZe nemá k dispozici žádný legislativní návrh k této věci,” řekl Novinkám mluvčí MZE Vojtěch Bílý.

Zda s opatřením ministerstvo souhlasí, či nikoli, nechal bez komentáře.

Přišli s tím Francouzi

Francouzský socialistický europoslanec Éric Andrieu zákon hájí s tím, že „steak by měl označovat skutečný steak z masa“. Komise podle něj hlasovala v zájmu zákazníka. Výrobci vegetariánských potravin tak dostanou šanci vytvořit si vlastní značky. Připouští, že budou potřebovat hodně kreativity. „Lidé musí vědět, co jedí,“ dodal.

Foto: Jane Lanhee Lee, Reuters

Vegetariánské burgery vyrábí třeba firma Impossible Foods pro Burger King.

Odmítl, že za normou stojí lobby výrobců masa, jak naznačila europoslankyně za Zelené Molly Scottová. „Máme podezření, že s tím přišel masný průmysl v panice z toho, že mladí lidé omezují spotřebu masa,“ prohlásila.

EU v tomto následuje příklad Francie, kde loni poslanci schválili dodatek zemědělského zákona, podle kterého potraviny z větší části rostlinného složení nesmějí být označovány jako tradiční živočišné produkty. To se týká třeba sójového mléka.

Vegetariánská zabijačka

Výrobci vegetariánských potravin dokážou ze sóji, seitanu, fazolí a dalších surovin vyrobit pestrou škálu jídel, která připomínají tradiční zabijačkové pochoutky, například prejt nebo škvarkovou pomazánku.

Například v USA se nedávno americký řetězec Burger King dohodl s firmou Impossible Foods, že pro něj bude vyrábět rostlinné burgery.

Anketa

Měly by se vegetariánské alternativy masa jmenovat odlišně?
Ano
69,8 %
Ne
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1308 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám