Hlavní obsah

Nezaměstnanost v únoru byla nejnižší od roku 1997

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl nezaměstnaných v únoru oproti lednu klesl z 3,3 na 3,2 procenta. Meziročně nezaměstnanost klesla z 3,7 procenta. V pátek to oznámil Úřad práce ČR (ÚP). Únorové hodnoty jsou nejnižší od února 1997.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Nejnižší nezaměstnanost byla v okresech Praha-východ (1,2 procenta), Rychnov nad Kněžnou (1,4 procenta) a Praha-západ (1,6 procenta). Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti v lednu vykázaly okresy Karviná (7,1 procenta), Znojmo (6,6 procenta) a Bruntál (6,1 procenta).

Celkem na konci února úřad evidoval 241 417 uchazečů o práci, což bylo o 3640 méně než v lednu a o 39 482 lidí méně než před rokem.

„Řada lidí (co odešli z evidence ÚP) nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu,“ uvedla šéfka ÚP Kateřina Sadílková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezóna. V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost s největší pravděpodobností i nadále klesat,“ dodala.

Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová připomněla, že na jednoho uchazeče v tuto chvíli připadá 1,38 volného pracovního místa. „A to ještě nejsme na dně. Svého minima nezaměstnanost dosáhne zřejmě letos na jaře, kdy by měla poklesnout až na 2,5 procenta,“ dodala.

„Poté začne opět opatrně růst, aby na konci letošního roku dosáhla úrovně 3,1 procenta,“ myslí si Steckerová.

„Sehnat volnou pracovní sílu tak pro firmy zůstane obtížné i v letošním roce. Nedostatek zaměstnanců tak zůstane hlavní bariérou pro další rozšiřování výroby. Trpět bude především sektor stavebnictví, ušetřen nezůstane ale ani zbytek ekonomiky,“ uzavřela.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám