Hlavní obsah

Začne modernizace posledních 71 kilometrů D1, pracovat se bude na sedmi úsecích

Novinky, tov

V letošním roce by měly být rozestavěny všechny zbývající úseky modernizované D1, dohromady je to sedm úseků v souhrnné délce 71 kilometrů. Nejvíc nových kilometrů má přibýt na jihočeské D3, uvedlo v pondělí ministerstvo dopravy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Modernizace D1 v roce 2019

Článek

V pátek 8. března začnou dělníci připravovat pokračování modernizace dálnice D1, konkrétně začne omezení v úseku mezi Mirošovicemi na 21. km a Hvězdonicemi na 29. km a mezi Souticemi na 56. km a Loktem na 66. km. Mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem dokončí modernizaci nový dodavatel. Česko-kazašsko-italské sdružení kolem firmy Geosan si s ŘSD loni navzájem vypověděly smlouvu.

Pracovat se bude ještě na čtyřech úsecích na Moravě. Celá znovu postavená dálnice za provozu mezi Mirošovicemi a Brnem má být podle resortu kompletně hotová v roce 2021.

Nové úseky

V polovině měsíce začne stavba dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy. Na konci března bude oficiálně zahájena první část obchvatu Českých Budějovic na D3.

„V pátek 29. března oficiálně zahájíme stavbu obchvatu Českých Budějovic v úseku Hodějovice - Třebonín, letos ještě začneme stavět první část obchvatu od Úsilného. Dálnice D3 se stane nejrozestavěnější dálnicí v České republice, najednou by se mohlo stavět skoro 40 kilometrů nové dálnice, ze kterých jen letos půjde do provozu osm kilometrů,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. Úseky mají být dokončené v roce 2022.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na dálnici D1 odstartovala dlouho očekávaná modernizace

Dohromady včetně modernizace D1 má být letos zahájeno 178 kilometrů staveb silnic a dálnic. Vedle výše uvedených to je například karlovarská D6, chomutovská D7, hradecká D11, ale také obchvat Frýdku-Místku na D46 a D56, pokračování dálnice D48 nebo obchvat Otrokovic na D55.

Dosavadní tempo výstavby v Česku nebylo nejrychlejší, zaostáváme tak třeba za Poláky či Maďary. Loni bylo otevřeno 26 kilometrů dálnic, z toho ovšem jen čtyři kilometrů nových, zbylou část tvořila rekonstrukce D1.

Anketa

Jste spokojeni s rychlostí výstavby dálnic v Česku?
Ano
5,3 %
Ne
94,7 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám