Hlavní obsah

Stovky kilogramů závadného hovězího se prodaly na jihu Čech, další šlo do moravských restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem 560 kilogramů polského hovězího masa ze závadné šarže nakažené salmonelou se prodalo v řeznictví v Lomnici nad Lužnicí. Dalších 550 kilogramů pak směřovalo do skladu ve Zlínském kraji, odkud se část dostala dál. Jde o maso ze závadné šarže v objemu 1164 kilogramů, na než Státní veterinární správa (SVS) upozornila v pondělí.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Snímek z reportáže polské televize TVN o zacházení s masem nemocných krav na jatkách.

Článek

Celkem 180 kilogramů zůstalo ve skladu ve Zlínském kraji. Přes 370 kilogramů zamířilo do řeznictví ve Zlínském kraji, do restaurace v Kroměříži a také do Jihomoravského kraje. Veterináři zjišťují, kam putovalo zbylých 50 kilogramů masa.

O dodávce podezřelého masa informovali polští veterináři prostřednictvím systému rychlého varování RASFF, uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Maso se podle něj dostalo do skladu společnosti Alda Foods, s. r. o.

„Krajská veterinární správa nyní zahájila šetření, abychom zjistili, kam všude to maso odešlo,” uvedl Semerád.

Současný objev podezřelého masa z Polska není první. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) minulý týden ve středu oznámil, že veterináři našli na českém trhu 700 kilogramů hovězího masa z Polska nakaženého salmonelou. Doplnil, že Česko začne testovat veškeré polské hovězí maso na zdravotní nezávadnost předtím, než bude uvedeno na český trh.

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli.

Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šokující záběry z polských jatek, kde poráželi nemocné krávyVideo: Reuters

Další desítky kilogramů nezpracovaného nebo pouze částečně zpracovaného masa vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku.

Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.

Televizní reportáž z jatek

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena.

Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU včetně Česka. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám