Hlavní obsah

Problémy s masem zveličujete, protože na nás nestačíte, míní polský ministr

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v ČR řekl, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. V rozhovoru pro Radio Wnet ve čtvrtek uvedl, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.

Foto: Profimedia.cz

Polský krámek s masem. Ilustrační foto

Článek

„Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří (v oblasti exportu potravin – pozn. red.), je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“ řekl v rozhlasu Ardanowski.

„Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek, protože buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

České úřady ve čtvrtek začaly s kontrolou hovězího z Polska. Stalo se tak poté, co veterináři zjistili, že ve zhruba 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

Ministr Ardanowski už ve středu pro polskou rozhlasovou stanici TOK FM vydal varování, že Polsko může začít s kontrolami českého piva. „Nechceme to oplácet, ale pokud budeme vydíráni, nic jiného nám nezbývá,“ řekl stanici ministr.

Český ministr zemědělství Miroslav Toman ve středu uvedl, že Státní veterinární správa prostřednictvím systému rychlého varování informovala o nálezu salmonely Evropskou komisi a polské dozorové orgány. Podle polského veterinárního inspektora Pawla Niemczuka však polskou stranu oficiálně o věci nikdo neinformoval, a to ani prostřednictvím systému rychlého varování.

Foto: Novinky s použitím Mapy.cz

Místa, kam bylo podle veterinářů distribuováno hovězí maso nakažené salmonelou.

Aféru s polským hovězím odstartovala informace, že některá polská jatka zpracovávají i maso z nemocných a uhynulých krav, na což upozornila koncem ledna polská televize TVN24. Polské úřady však zdravotní nebezpečí pro člověka vyloučily. Z Polska bylo podezřelé maso vyvezeno do 13 zemí, v Česku veterináři odhalili přibližně 300 kilogramů hovězího, z toho zhruba polovina z nich se dostala ke spotřebitelům.

Ministr Ardanowski v této souvislosti řekl, že polské maso nikdy nikomu v Evropě neuškodilo, ale hysterie, která kolem tohoto případu vypukla, je obrovská a Česko a Slovensko jsou prý touto věcí „posedlé“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám