Hlavní obsah

Na Moravě se snědlo 22 kilo nakaženého masa

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

V Brně a Pohořelicích se ke spotřebitelům dostalo 22 kilogramů masa s bakterií salmonella enteritidis. Celkem 207 kilogramů odběratelé vrátili. Po tepelné úpravě by maso nemělo ohrozit zdraví. Hovězí se však často konzumuje syrové či se bakterie při přípravě masa mohou přenést na kuchyňské nástroje a z nich na jiné potraviny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kontroly polského hovězího

Článek

V brněnské Jídelně Kocourek v Křenové ulici v Brně podle ČTK odebrali 170 kilogramů. ČTK uvedla, že se z nich snědlo přes devět kilogramů. Marie Kocourková Sypěnová za Jídelnu Kocourek však toto tvrzení odmítla. Na závadné maso dodavatel upozornil včas, již ve středu, a proto ho jídelna nepoužívala, sdělila Novinkám.

„Pracovníci krajské veterinární stanice u nás ve středu kompletní dodávku infikovaného masa zajistili a dodavatel odvezl,” zdůraznila Novinkám.

Občerstvení Řeznická bašta v Pohořelicích podle ČTK odebralo 59 kilogramů, z nichž lidé snědli 12,4 kilogramu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu oznámil, že veterináři našli na českém trhu 700 kilogramů hovězího masa z Polska nakaženého salmonelou. Doplnil, že Česko začne testovat veškeré polské hovězí maso na zdravotní nezávadnost předtím, než bude uvedeno na český trh.

„U hovězího masa, jež bylo doručeno do skladu v Dolních Jirčanech ve Středočeském kraji 13. února, dnes testy prokázaly přítomnost bakterie salmonella enteritidis,” řekl ve středu Toman.

Foto: Novinky s použitím Mapy.cz

Místa, kam bylo podle veterinářů distribuováno hovězí maso nakažené salmonelou.

Maso směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. [celá zpráva]

SVS varovala Evropskou komisi (EK) a polské dozorové orgány. Policie podle Tomana bude provádět kontroly na území celého státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám