Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje kartel chovatelů lososů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské antimonopolní orgány provedly razie ve firmách, které se zabývají chovem lososů v několika zemích Evropské unie kvůli podezření účasti v kartelu. Mezi nimi byl i jeden z největších světových producentů lososů, norská Mowi, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Prodej lososů v obchodě

Článek

„Komise má obavy, že kontrolované podniky mohli porušit antimonopolní pravidla EU, která zakazují kartely a restriktivní podnikatelské praktiky,” uvedla Evropská komise v úterním prohlášení. Názvy společností, kterých se podezření týká, komise neuvedla. Agentuře Reuters ale razii potvrdil přední světový chovatel lososů Mowi. Úředníci kontrolovali dvě jejich farmy ve Skotsku a v Nizozemsku.

„Nemáme co skrývat, spolupracujeme s Evropskou komisí,” řekla mluvčí Mowi Ola Hjetlanndová. Mowi byla dřív známá jako Marine Harvest, přejmenovala se v lednu. Probíhající vyšetřování přiznala také norská Grieg Seafood, inspekce proběhla na jejich farmě na Shetlandských ostrovech ve Skotsku. Kontroly dopadly také na Scottish Sea Farms vlastněné norskou SalMar.

Brusel spolupracuje s antimonopolními úřady jednotlivých zemí, o které státy jde, komise neupřesnila. Norsko není členem Evropské unie a norský antimonopolní úřad se vyšetřování neúčastní, uvedla jeho mluvčí Margrethe Gudbrandsenová.

Neohlášené inspekce jsou podle komise předběžným vyšetřovacím krokem při podezření na praktiky narušující hospodářskou soutěž. Tento krok neznamená, že firmy se provinily, ani nepředjímá výsledek samotného vyšetřování. Komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu až deseti procent jejich celosvětových tržeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám