Hlavní obsah

Bitva o odškodné za dieselgate míří k německém nejvyššímu soudu

Německý soud v dolnosaském městě Braunschweig v úterý rozhodl ve prospěch společnosti Volkswagen (VW) v případu, kdy zákazník požadoval odškodnění za koupi vozidla na naftový pohon se softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Případ nyní zřejmě bude prvním mezi žalobami o náhradu škody v takzvané dieselgate, který se v Německu dostane k nejvyššímu soudu, napsala agentura Reuters.

Foto: fra, Novinky

Kauza dieselgate.

Článek

Zákazníci největšího německého výrobce automobilů podali po celém Německu tisíce žalob a požadují odškodnění za koupi automobilů, u nichž Volkswagen manipuloval s měřením emisí. Podle VW bylo dosud vyneseno 22 verdiktů a automobilka nebo její přidružené obchodní firmy všechny vyhrály.

Navrhovatel v posledním případu, kterého podporuje spotřebitelská skupina myRight, se chce odvolat k německému Spolkovému soudu (BGH). Oznámila to myRight, která podle serveru dw.com zastupuje asi 35 000 majitelů aut VW.

Precedent na obzoru

Rozhodnutí BGH, jež by právně posoudilo odpovědnost Volkswagenu a případnou povinnost platit náhradu majitelům automobilů, by znamenalo závaznost pro všechny ostatní německé jurisdikce.

Společnost MyRight, která je podporována americkou advokátní kanceláří Hausfeld, uvádí na svých internetových stránkách, že v hromadné žalobě požaduje náhradu odškodnění celkem asi 800 milionů eur (20,57 miliardy Kč). Skupina tvrdí, že chce tento případ v Braunschweigu využít k vyjasnění všech právních aspektů týkajících se odškodnění spojeného s emisním skandálem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám