Hlavní obsah

V Česku pracuje zhruba 13 tisíc prostitutek. Více než polovina jsou matky samoživitelky

Novinky, ČTK, bož

V České republice poskytuje placené sexuální služby podle odhadů zhruba 13 tisíc žen. Více než polovina z nich jsou matky samoživitelky. Průměrný věk sexuální pracovnice je 30 let a Češky mezi nimi mají 82procentní zastoupení. Vyplývá to z údajů neziskové organizace Rozkoš bez rizika, podle níž je ale údaje třeba brát s rezervou.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Například v Nizozemsku v roce 2000 prostituci zcela legalizovali a příjmy z ní tak podléhají zdanění.

Článek

„Mnoho žen se nepřizná, že poskytuje sexuální placené služby. Tato práce je pro ženy totiž velké stigma a je spojena s mnoha předsudky. S touto prací se ženy rozhodně nechlubí, většina z nich nemá ve svém okolí někoho, kdo o jejich zdroji obživy ví,” uvedla projektová manažerka Rozkoše bez rizika Barbora Pšenicová.

„Proto také v mnoha případech nenahlásí znásilnění, ublížení na zdraví, vydírání nebo nucení k praktikám, které jsou rizikové a často bez ochrany,” dodala.

Čistý zisk je výrazně nižší než tržby

Podle zjištění organizace stojí hodina sexu na ulici v průměru 500 korun, na takzvaných privátech a v klubech se pak pohybuje v rozmezí 1000 až 3000 korun.

O tyto peníze se však často ženy dělí s provozovateli podniku. Případně pokud pracují na sebe, nemalou část tržeb pohltí nájem a výdaje na inzerci. Čistý zisk je tedy výrazně nižší než tržby. To je však obvyklé ve všech odvětvích ekonomiky.

„Často slýcháme, že takovýto manažer si z výdělku vezme klidně i polovinu,” dodala Pšenicová.

Sdružení se dlouhodobě snaží bojovat s předsudky o prostituci, kvůli nimž například ženy často neoznámí, že je zákazník znásilnil nebo jim jinak ublížil.

Nizozemská vs švédská cesta

Například v Nizozemsku v roce 2000 prostituci zcela legalizovali a příjmy z ní tak podléhají zdanění. Vlastníci podniků nabízejících erotické služby si musí opatřit podnikatelské oprávnění a dodržovat místní vyhlášky.

Naopak Švédsko se vydalo represivní cestou, někdy nazývanou severský model, kdy kriminalizuje zákazníky prostitutek. Organizace hájící práva sexuálních pracovnic a pracovníků však tento přístup kritizují s tím, že vede k nárůstu násilí páchaného na prostitutkách.

V České republice sice prodej erotických služeb ani jejich využívání nejsou kriminalizovány, nicméně existuje zde zákon o kuplířství. Ten kriminalizuje především majitele podniku, respektive kohokoliv, kdo prostitutkám poskytuje prostory či marketingový servis. O plnou legalizaci se v minulosti pokoušel poslanec Viktor Paggio, který byl zvolen za Věci veřejné.

Anketa

Souhlasíte s legalizací prostituce?
Ano
90,1 %
Ne
9,9 %
Celkem hlasovalo 4886 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám