Hlavní obsah

Praha po osmi letech převzala poslední z 250 tramvají od plzeňské Škody

Plzeň/Praha

Plzeňská Škoda Transportation v pondělí předala Dopravnímu podniku hlavního města Prahy poslední, 250. tramvaj ForCity Alfa. Skončila tím jedna z dosud největších zakázek plzeňské skupiny, řekla její mluvčí Lubomíra Černá. Podle původní smlouvy šlo o zakázku zhruba za 19 miliard korun.

Foto: Novinky

Tramvaj Škoda 15T ForCity Alfa

Článek

První vůz byla předán 28. ledna 2011. „Je to už téměř deset let, co v Praze vyjela první červeno-stříbrná, nízkopodlažní tramvaj ze Škodovky. Naše vozidla za tu dobu úspěšně završila více než 50 milionů ujetých kilometrů v provozu s cestujícími,” řekl předseda představenstva a generální ředitel Škody Transportation Petr Brzezina. O tramvaje z rodiny ForCity je podle něj zájem, o čemž svědčí loňské objednávky až 176 tramvají ForCity Smart pro Ostravu, Plzeň a především pro německá města Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Podle manažera projektu Radka Elhoty ze Škody Transportation se v roce 2015 změnil design, interiér a zavedlo se několik technických inovací, které zvýšily pohodlí. Škodovka od té doby dodala 125 těchto inovovaných vozidel mimo jiné s klimatizací a wi-fi.

Vůz má délku 31,4 metru a šířku téměř 2,5 metru a pojme 180 cestujících (čtyři na metr čtvereční), z toho 61 sedících. Šest širokých dvoukřídlých dveří umožňuje velmi rychlý výstup a nástup. Díky hladkému průjezdu oblouky zkracuje jízdní doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám