Hlavní obsah

Brusel zastavil řízení proti Česku kvůli mýtu

Evropská komise (EK) zastavila řízení pro porušení evropského práva, které proti Česku vedla kvůli prodloužení mýtné smlouvy s firmou Kapsch z roku 2016. Podle ministerstva dopravy komise vůči Česku v této kauze žádné důsledky nevyvodila. V pátek to uvedla mluvčí ministerstva Lenka Rezková. Zastavení řízení potvrzují údaje v databázi Evropské komise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamion projíždí pod jednou z mýtných bran instalovaných na části Pražského okruhu (ilustrační foto)

Článek

Ministerstvo v roce 2016 prodloužilo s rakouskou firmou smlouvu o další tři roky bez veřejné soutěže. Stížnost na postup státu podala společnost SkyToll, která se na konci letošního roku stane novým provozovatelem mýta.

Evropská komise vedla řízení s Českem od února 2017. Státu vyčítala, že nového provozovatele mýtného systému nevybíral v rámci veřejného výběrového řízení, ale místo toho prodloužil smlouvu s původním dodavatelem.

Ministerstvo dopravy tehdy podepsalo dodatek, který prodlužoval smlouvu, netradičně v neděli. Úřad nestihl najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení. Ministerstvo svůj postup hájilo tím, že potřebovalo dostatek času pro uskutečnění řádné otevřené soutěže a následné převzetí mýtného systému novým provozovatelem.

Tento postup se nelíbil slovenskému výběrčímu mýta, společnosti SkyToll, která se o provoz mýta v Česku také ucházela. Firma podala stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a následně i k Evropské komisi. ÚOHS tehdy udělil státu pokutu milion korun.

Výměna na konci roku

Zakázku na nového provozovatele dokončilo ministerstvo loni, vítězem se stalo konsorcium CzechToll/SkyToll, které uspělo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Na konci letošního roku tak vystřídá Kapsch, který mýto v Česku spravoval od roku 2007.

V roce 2018 zaplatily kamiony v Česku na mýtu rekordních 10,8 miliardy korun, což je meziročně téměř o čtyři procenta více. Za 12 let fungování mýtného systému tak stát na mýtném vybral více než 98,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám