Hlavní obsah

Novela by měla oddělit správu penzijního fondu od jeho majetku

– PRAHA

Novela zákona o penzijním připojištění, která je na programu pondělního jednání vlády, by měla mimo jiné oddělit správu majetku penzijního fondu od majetku jeho účastníků. Informoval o tom v pátek ředitel úřadu státního dozoru nad penzijními fondy při ministerstvu financí Václav Křivohlávek.

Článek

Striktní oddělení majetku účastníků od vlastního majetku fondu přímo nezvýší bezpečnost majetku jeho klientů, může však přispět k větší transparentnosti hospodaření fondů, upozorňují analytici. Klienti se tak stále musí spoléhat především na renomé příslušného fondu a jeho akcionářů. V systému penzijního připojištění je nyní přes 2,5 miliónu osob, tedy téměř čtvrtina občanů ČR. Trh penzijních fondů se postupně koncentruje, jejich počet postupně klesl z původních 44 na nynějších 13 fondů.

Samostatný úřad pro dohled

Návrh balíčku pojišťovacích zákonů, které by v pondělí měla projednat vláda, předpokládá zavedení samostatného úřadu pro dohled nad pojišťovnami a penzijními fondy. Informovalo o tom ministerstvo financí. Samostatný úřad, který má být politicky nezávislý, by měl vzniknout 1. dubna 2004, a měl by být odpovědný za finanční stabilitu pojišťoven s ohledem na jejich činnost v zemích EU.

Pro zahájení činnosti v jiné členské zemi EU pak tuzemským pojišťovnám postačí oznamovací povinnost. Dosud dohled nad pojišťovnami a penzijními fondy vykonával úřad působící v rámci MF.

Reklama

Výběr článků

Načítám