Hlavní obsah

V Praze se žije draze. Víc než desetina lidí těžko vyjde s příjmem

Novinky, tov

Více než desetina Pražanů vychází s příjmem jen s velkými obtížemi. Situace v metropoli je tak třetí nejhorší po Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu mezi domácnostmi. Nejlépe se podle průzkumu daří vyjít s penězi lidem v Karlovarském kraji.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Procento domácností, které uvedly, že s příjmy vycházejí velmi obtížně nebo naopak velmi snadno.

Článek

S velkými obtížemi podle průzkumu vychází 10,6 procenta Pražanů, naopak 10,8 procenta obyvatel metropole uvedlo, že s příjmem vyjde snadno nebo velmi snadno.

Lidé si při odpovědi na svůj subjektivní názor, jak vycházejí s příjmem, mohli vybrat na škále pěti odpovědí - s velkými obtížemi, s obtížemi, s menšími obtížemi, docela snadno a snadno nebo velmi snadno. Určité obtíže vyjít cítí dohromady 57 procent dotázaných Pražanů.

Drahé bydlení

„V Praze se řadě lidí vůbec nežije tak blaze, jak si myslí zbytek republiky. Nepřekvapí, že nejhorší je situace v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Tyto kraje vykazují v současnosti nejvyšší míru nezaměstnanosti v ČR. Překvapivější je, že hned na třetím místě se umisťuje Praha,“ komentoval hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„V metropoli je přitom nezaměstnanost nízká. Jsou tam ale zato vyšší životní náklady než jinde v republice. Lidé si v Praze například dost připlatí za nájemné. To roste kvůli pomalé bytové výstavbě,“ dodal.

Metropoli podle něj chybí dvacet tisíc bytů, takže když se ještě navíc do ní v době současné ekonomické prosperity stěhují za prací lidé z celé země, je zřejmé, že cena bydlení musí citelně růst.

Nejlépe vychází lidé na Karlovarsku

Naopak nejméně domácností, které s příjmy vycházejí jen s velkými obtížemi, je v Karlovarském kraji, tuto variantu tam vybrala pouze dvě procenta dotázaných. Celá polovina lidí má pocit, že vychází snadno nebo velmi snadno - zatímco ve výše zmíněné Praze je to 43 procent.

Vedle Karlovarského kraje nejlépe subjektivně hodnotí svou situaci lidé ještě v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Rozsáhlé srovnání životní úrovně v krajích ČSÚ zveřejnil minulý týden. Pokud jde o průměr za celé Česko, s velkými obtížemi vychází 7,9 procenta obyvatel, přes 11 procent lidí naopak statistikům řeklo, že vycházejí snadno či velmi snadno.

Anketa

Jak vycházíte s příjmy?
Snadno
25,9 %
Jakžtakž
36 %
Obtížně
38,1 %
Celkem hlasovalo 5380 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám