Hlavní obsah

Hitachi nedostaví jadernou elektrárnu v Británii, odepíše 62 miliard

Novinky, tov

Japonská firma Hitachi se rozhodla odstoupit od projektu výstavby jaderné elektrárny Wylfa ve Walesu, ačkoli do něj již investovala 300 miliard jenů (62 miliard korun). Informoval o tom deník Guardian. Připomněl, že v listopadu od stavby jiné jaderné elektrárny odstoupila také japonská Toshiba.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Logo Hitachi

Článek

Jaderná elektrárna Wylfa u Anglesey měla dohromady stát zhruba 3 biliony jenů (600 miliard korun) a měla pokrýt šest procent britské spotřeby elektřiny.

Hitachi se nepodařilo vyjednat navýšení finanční podpory od britské vlády ani sehnat dostatečné prostředky od soukromých investorů. Podle agentury Reuters politické rozhodování kolem elektrárny zkomplikovala i nejistota kolem brexitu. Jaderné elektrárny ale mají problémy s navýšením rozpočtů nebo zpožděním v řadě zemí světa.

Hitachi až do odvolání nehodlá v Británii uskutečňovat žádné jaderné projekty. Kvůli rozhodnutí přijde o práci několik stovek zaměstnanců Hitachi v Británii a další tisíce míst jsou ohrožené u subdodavatelských firem, píše Guardian.

Už v listopadu zrušila jaderný projekt Moorside japonská Toshiba. Británii proto hrozí, že na konci příští dekády bude muset řešit nedostatek elektrické energie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám