Hlavní obsah

Výrobce Marlborek investoval 290 miliard do elektronických cigaret

Novinky, tov

Americká tabáková společnost Altria koupila za 12,8 miliardy dolarů (290 miliard korun) 35procentní podíl ve výrobci elektronických cigaret Juul. Informoval o tom server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Reklama Juul na výloze v Chicagu

Článek

Jde o největší investici v historii společnosti Altria. Společnost Juul má díky obchodu nyní tržní hodnotu 38 miliard dolarů (858 miliard korun). Juul má na americkém trhu elektronických cigaret podíl kolem 70 procent a Altria tak získá přístup na rostoucí trh alternativních výrobků pro kuřáky.

Altria působí jen v USA, vznikla oddělením od Philip Morris International v roce 2008. Pro americký trh vyrábí cigarety značek Marlboro, L, Chesterfield a další.

Juul prodává kromě Spojených států e-cigarety v Kanadě, Izraeli, Rusku a Velké Británii. CNN připomíná, že Juul své výrobky propaguje jako nehořlavou alternativu milovníků nikotinu, která jim pomůže opustit klasické cigarety.

„Rozumíme, že spojení s největší americkou tabákovou firmou vyvolává kontroverze a skepsi. Poslední měsíce nás ale činy a slova přesvědčily, že partnerství může pomoci urychlit naší snahu přeorientovat dospělé kuřáky,“ řekl šéf Juul Kevin Burns.

Investovala i do konopí

Federální zákony zakazují prodej e-cigaret mladších 18 let, podle nedávného průzkumu amerického ministerstva zdravotnictví je ale kouří jeden z pěti středoškoláků. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) na podzim zahájil kampaň, která má nezletilé odradit od e-cigaret. Jejich popularitu mezi dospívajícími označil za „epidemii“. Úřad také zvažuje zakázat prodej mentolových cigaret a elektronických cigaret s příchutí, které Juul také vyrábí. [celá zpráva]

Altria nedávno investovala 1,8 miliardy dolarů do kanadské konopné firmy Cronos. Ve firmě získala podíl 45 procent a opci na navýšení podílu na 55 procent během příštích pěti let. K transakci došlo poté, co Kanada legalizovala užívání marihuany pro rekreační účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám