Hlavní obsah

Italové ustoupili Bruselu a snížili schodek rozpočtu

– Brusel • Aktualizováno

Itálie ustoupila Evropské unii a rozpočtový schodek příští rok sníží na 2,04 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z dříve plánovaných 2,4 procenta. Po jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem to ve středu večer podle agentury DPA řekl italský premiér Giuseppe Conte.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem

Článek

Evropská komise rozpočtové plány italské vlády odmítala, protože byly v závažném nesouladu s jejími doporučeními. Římu proto hrozilo disciplinární řízení, na jehož konci by mohly přijít i finanční sankce v miliardové výši.

Conte ve středu uvedl, že od komise očekává „pozitivní” reakci. Podle mluvčí EK „bylo dosaženo hmatatelného pokroku”. Komise bude v příštích dnech návrhy, které obdržela dnes odpoledne, analyzovat, dodala mluvčí.

Conte zdůraznil, že se Římu podařilo ušetřit a přitom nerezignovat na klíčové volební sliby, jako je snížení věku odchodu do důchodu a zavedení nepodmíněného základního příjmu. Je si jistý, že se Itálie placení finančních sankcí vyhne. „Důvěru Italů nezklameme,” dodal italský premiér.

Itálie dluží zhruba 60 bilionů

Itálie původně námitkám Bruselu vzdorovala a rozpočet přepracovat odmítala. Na zprávu již zareagovala evropská měna, která se po jejím zveřejnění vyšplhala na své denní maximum. K dolaru kolem 19:15 přidávala 0,5 procenta na 1,1372 USD.

Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 2,3 bilionu eur (60 bilionů Kč), tedy 131 procent HDP. Podle pravidel eurozóny nesmí celkové zadlužení země přesáhnout 60 procent HDP. Pokud stát pravidlo nesplňuje, musí zadlužení začít postupně snižovat.

Nová italská vláda tvořená pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) místo toho koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový deficit 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Komise návrh kritizovala a 23. října jej zamítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám