Hlavní obsah

Saúdové staví těžařské město za půl bilionu. Ropná mocnost sází na hnojiva

Saúdská Arábie chce snížit závislost na ropě. Buduje průmyslové město o velikosti 440 kilometrů čtverečních, které se zaměří na těžbu fosfátových rud a výrobu hnojiv a dalších chemikálií, informovala agentura Reuters.

Foto: Pool New, Reuters

Saúdský král Salmán

Článek

Saúdskoarabský král Salmán ve čtvrtek slavnostně zahájil práce na těžařském projektu Vaad aš-Šamaal na severu země. Rijád má v úmyslu investovat do něj 85 miliard rijálů (516,6 miliardy korun) a očekává se, že díky němu vznikne 10 000 pracovních míst, hrubý domácí produkt (HDP) země se zvýší o 24 miliard rijálů a HDP mimo ropný průmysl zhruba o tři procenta.

Projekt je městem pro těžařský průmysl o rozloze 440 kilometrů čtverečních. Dokončení následující fáze zvýší výrobu fosfátových hnojiv Saúdské Arábie na devět milionů tun ročně. To z této země udělá druhého největšího producenta fosfátových hnojiv na světě, dodal ministr energetiky Chálid Fálih. Jedničkou v oboru je Čína.

Těžba dalších nerostných zdrojů je důležitou částí plánu rozšířit saúdskou ekonomiku mimo těžbu uhlovodíků. Cílem vlády je do roku 2030 více než ztrojnásobit příspěvek tohoto sektoru k HDP.

Omezují závislost na ropě

Saúdské úřady odhadují, že zásoby fosfátových rud v oblasti činí 500 milionů tun, což je zhruba sedm procent prokázaných světových rezerv, uvedla agentura Reuters. Zásoby se nacházejí hlavně v oblastech Al-Džalámíd a Umm Vuál mezi městy Arar a Turajf.

Snaha Saúdské Arábie vybudovat ekonomiku, která není závislá na ropě a státních dotacích, zahrnuje přesun k těžbě rozsáhlých nevyužitých rezerv bauxitu, hlavního zdroje hliníku, ale také fosfátu, zlata, mědi a uranu, píše Reuters. Fálih již dříve v rozhovoru s televizní stanicí Al-Arabíja uvedl, že těžařský sektor bude podle nového zákona otevřen zahraničním investicím, další detaily však neposkytl.

V současnosti je jedinou těžařskou firmou v Saúdské Arábii (mimo těžby ropy) společnost Saudi Ma'aden, která těží zlato a měď a která v posledních letech rozšířila své aktivity na produkci hliníku a fosfátů. Podíl 65 procent v ní vlastní saúdskoarabský investiční fond PIF. Podnik je také největším těžařem v Perském zálivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám