Hlavní obsah

Oživit slávu Avie se nepovedlo, výroba nákladních aut končí

Společnost Avia Motors ukončí v lednu v Přelouči výrobu nákladních vozů Avia, zájem o ně nedosáhl očekávané úrovně, řekl Andrej Čírtek, mluvčí holdingu Czechoslovak Group (CSG), který podnik vlastní. V Přelouči firma začala vyrábět teprve loni na podzim.

Foto: Avia Motors

Avia Initia

Článek

Avia letos vyrobí asi 70 vozidel. Na ukončení výroby těchto nákladních aut upozornily Hospodářské noviny (HN).

„Z důvodu vývoje situace na trhu, chystaným novým emisním regulacím a dalším požadavkům zvyšujícím náklady na produkci užitkových vozidel v kategorii, v níž Avia vyrábí, došlo k přehodnocení strategie společnosti. Bylo rozhodnuto o ukončení sériové výroby automobilů Avia s dieselovým motorem," uvedl mluvčí Čírtek.

Firma bude dál dodávat náhradní díly uživatelům vozidel Avia a zaměří se také na elektromobily.

V Přelouči zůstane jen servis

Avia začala vyrábět od loňského podzimu v Přelouči, kam se výroba postupně přestěhovala z areálu v pražských Letňanech. Letos v únoru zahájila sériovou výrobu vozu Avia D 120 4x2 Euro 6 Initia. Ještě v květnu firma plánovala vyrobit 150 vozů. Připravovala rovněž vozidlo s pohonem 4x4, do konce roku měla být spuštěna i sériová výroba hasičských vozů.

Kvůli ukončení výroby se počet pracovních míst v Přelouči sníží ze zhruba 70 asi o 20. Firma chce ještě dlouho zachovat program poprodejních služeb pro tisícovky vozidel, které pod její značkou jezdí zejména na českých a slovenských silnicích.

Společnost Avia Motors koupil holding CSG v roce 2016 od indické skupiny Ashok Leyland Motors, která v roce 2013 produkci v Česku ukončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám