Hlavní obsah

Americké trhy klesaly, zasáhl je výprodej technologických firem

Novinky, bož

Americké akciové trhy v pondělí zaznamenaly velké ztráty. Průmyslový Dow Jonesův index klesl o 1,6 procenta, další americký index S&P 500 ztratil 1,7 procenta. Nejvíce pak oslabil technologický index Nasdaq, a sice více než tři procenta, uvedl server listu Financial Times. Za propadem stojí především výprodej akcií technologických firem, zejména společnosti Apple.

Foto: Martin Havelka, Novinky

NASDAQ

Článek

Výprodej akcií Applu odstartovalo oznámení společnosti o snížení výrobních objednávek na nové modely telefonů iPhone.

Pod tlakem jsou i akcie společností jako Facebook nebo majitele Googlu Alphabet, u nichž panují obavy z hrozby možného zavádění přísnějších regulací. Akcie Alphabet v pondělí ztratily čtyři procenta a hodnota akcií Facebooku klesla o šest procent.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Logo americké technologické burzy Nasdaq na Manhattanu

Facebook a spol. vstupují na medvědí trh

Akcie Facebooku, Applu, Amazonu, Netflixu a Alphabet jsou navíc již 20 procent pod svými maximy. To znamená, že se dostaly do takzvaného medvědího trhu. Medvědí trh se projevuje silně klesajícími cenami. Naopak opakem medvědího trhu je takzvaný býčí trh, který se vyznačuje silným růstem hodnoty akcií.

Ztráty pak při úterním obchodování, které končilo v úterý ráno středoevropského času, zaznamenaly i asijské trhy. Čínský Shanghai Composite Index spadl o 2,13 procenta. Japonský index Nikkei 225 ztratil 1,1 procenta, na čemž se primárně podílely akcie telekomunikačních a technologických firem, jejichž výprodej se přelil i do Asie. Naopak posilovaly akcie realitních firem.

Reklama

Související články

Pád Wall Streetu pokračoval i ve čtvrtek

Výprodej amerických akcií pokračoval i ve čtvrtek. Index S&P 500 ztratil 2,1 procenta a jeho pokles za celý týden už dosáhl pěti procent, připomněl list...

Výběr článků

Načítám