Hlavní obsah

V soukromí bydlí víc než třetina návštěvníků Prahy, některé hotely končí

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále víc turistů z ciziny se místo v hotelích a penzionech v Praze raději ubytuje v soukromí přes platformy jako Airbnb. Některé hotely proto musely zavřít, ukazují statistiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Praze fungovalo v roce 2012 celkem 845 hromadných ubytovacích zařízení. Loni jich bylo 787, což znamená pokles o sedm procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V rámci kategorií ubytovacích zařízení jsou rozdíly - zatímco počet pětihvězdičkových hotelů v Praze stoupl o čtyři na 46 a podobný nárůst byl také u čtyřhvězdičkových, hotely se třemi a méně hvězdami zasáhl pokles. Ten se výrazněji projevil také u penzionů, kde se již počítá na desítky.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek aktuálně další propad nečeká. „Očekáváme, že se tato situace změní, jen v letošním roce bylo realizováno několik nových projektů a také několik renovací. Další budu pravděpodobně následovat v příštím roce,” řekl Novinkám. V delším výhledu byl ale opatrnější.

„Extrémní nárůst ubytování v soukromí může mít samozřejmě v budoucnu vliv na rozhodování investorů, v jakém segmentu chtějí své investice realizovat,” konstatoval.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj počtu hromadných ubytovacích zařízení v Praze

Praha byla podle aktuálních statistik cestovního ruchu ve třetím čtvrtletí jediným regionem v republice, kde klesl počet přenocování v ubytovacích zařízeních. Noclehů ubylo o 1,1 procenta na 5,38 milionu. Důvodem byl hlavně pokles počtu nocí strávených v Praze hosty z ciziny o 2,2 procenta, protože na cizince připadá téměř 90 procent všech přenocování v hlavním městě. I když turistů z Česka se ubytovalo více, propad to vyvážit nedokázalo.

Fenomén Airbnb

Rozmachu ubytování v soukromí v posledních letech přispěly platformy jako Airbnb a další internetoví zprostředkovatelé typu Booking.com nebo Home Away. I když podle HN získaly tuzemské finanční úřady data o ubytovatelích přes Airbnb, údaje nejsou dostupné. Navíc zprostředkovatelů přes internet je více a počty ubytovaných se  pouze odhadují.

Podle magistrátu se v soukromí v Praze ubytuje asi třetina zahraničních turistů, podle stále rostoucí nabídky by to mohlo být i více.

„Jen v Praze je momentálně 18 - 20 tisíc bytů, které se nabízejí k ubytovacím službám, což je již polovina celkové kapacity hromadných ubytovacích zařízení,” řekl Novinkám Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

„Stejně tak se mění bonita turistů v Praze, protože s levnější a masovou službou přichází samozřejmě také turisté, kteří méně utrácejí, což má dopad nejen na ekonomiku cestovního ruchu, ale také na výběr daní a poplatků,” dodal. Proti tomu ale zástupci Airbnb uvádějí, že část turistů by do dražšího ubytování vůbec nepřijela.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj počtu hromadných ubytovacích zařízení v ČR

Loni se v Česku přes Airbnb ubytovalo přes milion hostů, což byl meziroční nárůst o polovinu. Přes platformu poskytlo ubytování zhruba 11 tisíc hostitelů, uvedla už dříve Airbnb. Čísla jen za Prahu nezveřejnila, dá se ale odhadovat že hlavní město tvoří větší část byznysu.

V nejužším historickém centru Prahy je ke krátkodobým pronájmům prostřednictvím Airbnb a podobných platforem využíván už každý pátý byt, uvedl ve čtvrtek městský Institut plánování a rozvoje (IPR).

Prostor pro šedou ekonomiku

Z vyjádření hoteliérů vyplývá, že sdílenou ekonomiku považují do určité míry za nekalou konkurenci, protože pro ni neplatí stejná pravidla.

„V první řadě je třeba říci, že se již dávno nejedná o náhodný přivýdělek a využití bytů v době, kdy je majitelé nevyužívají pro své potřeby, ale o zcela systematické nabízení ubytovací služby 365 dní v roce. Služba je mnohdy zastírána nájemní smlouvou, a navíc se mnozí podnikatelé vyhýbají povinnostem, které jim z této činnosti plynou v rámci živnostenského zákona. To vytváří prostředí, kdy se otevírá prostor pro šedou ekonomiku a daňové úniky,” upozornil šéf asociace Stárek.

Stát podle něj nemá nástroj, jak vymáhat a účinně kontrolovat dodržování současných platných předpisů. Podle asociace také značná část turistů, kteří jsou ubytování v bytech, není ani hlášena cizinecké policii, jak opět ukládá zákon. „V neposlední řadě je to nejen v Praze, ale v řadě dalších měst otázka komfortu života rezidentů v centru města, což je poměrně zásadní problém, který se již začíná dotýkat také komunální politiky,” uzavřel Stárek.

Pražští radní v září schválili návrh, podle něhož město bude chtít změnu zákona, upravující provozování sdíleného ubytování. Turisté ubytovaní přes tyto platformy by také měli platit poplatky z pobytu.

„V případě zavedení poplatku z pobytu budou de facto zdaněny vybrané služby sdílené ekonomiky. Nastavená maximální výše nového poplatku však nezmění preference turistů a nepovede k omezení poptávky po ubytovacích službách typu Airbnb ve větších městech,“ soudí nicméně hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám