Hlavní obsah

Čech vezl z Brazílie šupiny arapaimy, na letišti dostal pokutu

Celníci na letišti v Praze zabavili šest šupin arapaimy velké, jedné z největších sladkovodních ryb světa. Šupiny chráněné ryby se snažil dovézt turista z Čech, zaplatil pokutu. Ve středu o tom informovala Česká inspekce životního prostředí.

Foto: ČIŽP

Šupiny arapaimy

Článek

Při kontrole na letišti Václava Havla v Praze minulý pátek označil pes celníků zavazadlo muže z ČR cestujícího z Brazílie. Inspektoři z České inspekce životního prostředí následně zjistili, že muž v něm bez potřebných povolení dováží šest šupin chráněné arapaimy velké, jedné z největších sladkovodních ryb světa.

Ryba je chráněná v rámci CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin).

Foto: ČIŽP

Šupiny arapaimy velké

„Šupiny turista zakoupil na trhu a dovážel si je jako suvenýr. Na místě jsme je zabavili a uložili cestujícímu za přestupek blokovou pokutu ve výši tisíc korun, kterou uhradil,“ řekl Zdeněk Novák z ČIŽP.

Arapaima velká (Arapaima gigas) patří mezi největší sladkovodní ryby. Dorůstá délky až přes tři metry a hmotnosti 200 kg. Žije ve vodách Amazonky a jejích přítoků, obývá i stojaté vody, jezera, zaplavené oblasti i bažiny. Největší ryby mohou být teoreticky dlouhé i více než tři metry, ale kvůli nadměrnému lovu jsou takto velké kusy vzácností, uvádí Wikipedie.

Foto: Profimedia.cz

Rybáři v Brazílii nesou arapaimu velkou

Kvůli svému prehistorickému vzhledu bývá někdy označována jako „živoucí fosilie“. Arapaima je ryba, která je závislá na vzdušném kyslíku, který dýchá, a proto se musí vynořovat nad hladinu. Období sucha přežívá zahrabaná v bahně. Jedná se o predátora, který se živí rybami, ale také ptáky a dalšími živočichy, které nejraději loví u hladiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám