Hlavní obsah

České spořitelně stoupl zisk na 11,8 miliardy

• Aktualizováno
Novinky, tov

Čistý zisk České spořitelny za tři čtvrtletí letošního roku dosáhl 11,8 miliardy korun. Meziročně se zvýšil o 1,2 procenta, informovala v pátek banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Pokračující příznivý vývoj české ekonomiky, rostoucí mzdy a další snižování historicky nízké nezaměstnanosti se podle banky promítají do poptávky po zboží a službách, a tím pádem i po úvěrech.

Důvodem nárůstu zisku je především růst čistého úrokového výnosu o 8,5 procenta na 20,2 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně poklesly o 4,2 procenta na 6,4 miliardy.

„Portfolio hypoték překročilo hranici 250 miliard korun. Dokázali jsme výrazně růst v úvěrech fyzickým osobám i korporátním klientům,“ uvedl šéf ČS Tomáš Salomon.

Čistý zisk mateřské Erste Group meziročně vzrostl o 24,4 procenta na 1,23 miliardy eur (31,9 miliardy korun.)

Česká spořitelna je největší bankou v ČR podle počtu klientů, ke konci září jich měla 4,64 milionu. Erste Bank je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtletní zisk Deutsche Bank prudce klesl

Čistý zisk největší německé bankovní společnosti Deutsche Bank se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 65 procent na 229 miliónů eur (5,9 miliardy Kč)....

Italské banky se potácejí nad propastí

Itálie válčí s Evropskou komisí kvůli státnímu rozpočtu. Vysokou cenu by mohly zaplatit italské banky, které drží vládní dluhopisy za bilióny eur a už léta...

Výběr článků

Načítám