Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Evropské unii je nejnižší od roku 2000

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářijová míra nezaměstnanosti v eurozóně činila 8,1 procenta, což je o 0,8 procentního bodu méně než ve stejném měsíci loňského roku. Jde zároveň o nejnižší měsíční míru nezaměstnanosti od listopadu 2008. Pokud jde o celou osmadvacítku, průměrná nezaměstnanost v září činila 6,7 procenta, což je meziročně rovněž o 0,8 procentního bodu méně. V tomto případě jde o nejnižší číslo od ledna 2000, kdy Eurostat měsíční míry nezaměstnanosti sleduje.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Nezaměstnanost v EU je nejnižší od ledna 2000.

Článek

Eurostat data k nezaměstnanosti zveřejnil ve středu. Data přichází po úterní zprávě, že hospodářský růst eurozóny i celé EU zpomaluje. [celá zpráva]

„Souběh nízké, či dokonce dále klesající nezaměstnanosti a zpráv o zpomalování hospodářského růstu v eurozóně nepředstavuje paradox,” uvedl ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Trh práce je za hospodářským cyklem o několik čtvrtletí opožděn, a nezaměstnanost tak může ještě nějakou dobu klesat navzdory slabšímu růstu ekonomiky,” dodal.

„Nezaměstnanost v eurozóně tak může dále klesat i v závěrečném čtvrtletí letošního roku a možná i na počátku roku 2019. Nicméně spíše než pozitivním zprávám z trhu práce budou v úvahách finančních trhů dominovat slabší data o hospodářské aktivitě,” uzavřel Jáč.

Češi zůstávají premianty

Nejnižší nezaměstnanost z celé osmadvacítky i nadále hlásí Češi. V kategorii mezi 15 a 64 lety, kterou sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), činila zářijová míra nezaměstnanosti 2,2 procenta. [celá zpráva]

V kategorii 15 až 74 let, s níž pracuje Eurostat, jde o 2,3 procenta. Na druhém místě zůstává Německo s 3,4 procenta. O druhé místo se naši západní sousedé nově dělí s Polskem, jež v září rovněž dosáhlo míry nezaměstnanosti 3,4 procenta. Nejhůře jsou na tom Řekové (19 procent) a Španělé (14,9 procenta).

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám