Hlavní obsah

Nezaměstnanost v září klesla na 2,2 procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Nezaměstnanost v září meziročně klesla o 0,5 procentního bodu na 2,2 procenta. Ve středu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Míra nezaměstnanosti mezi muži činila 1,9 procenta, mezi ženami 2,9 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Počet nezaměstnaných žen se vrátil na hodnoty před srpnem. Lze předpokládat, že minulou hodnotu ovlivnily prázdniny, kdy se ekonomicky aktivní ženy musely nějak vypořádat se zajištěním péče o školní děti,“ uvedl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

V srpnu totiž nezaměstnanost mezi ženami dosahovala 3,3 procenta, u mužů to stejně jako v září bylo 1,9 procenta.

Nezaměstnanost v Česku je dlouhodobě rekordně nízká. To vede i k tlaku na zvyšování mezd vzhledem k tomu, že sehnat nové zaměstnance je pro firmy stále obtížnější. Zároveň je česká nezaměstnanost podle srovnání Eurostatu nejnižší z celé evropské osmadvacítky.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám