Hlavní obsah

Vláda přiklepla zemědělcům dvě miliardy jako kompenzace za sucho

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemědělci a pěstitelé stromů budou mít k dispozici dvě miliardy korun jako kompenzaci za letošní sucho. Návrh ve středu schválila vláda, informoval na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Foto: Stringer, Reuters

Návrh ve středu schválila vláda.

Článek

Více než 1,1 miliardy korun získá ministerstvo ze státního rozpočtu nově, zbylých 850 miliónů korun má k dispozici z peněz určených na odškodnění za loňské sucho. Na to vláda původně vyčlenila dvě miliardy korun, zemědělci si však nakonec řekli o nižší částku.

Úřad odhaduje letošní škody na deset až 11 miliard korun. Aby byly řádně odškodněny nejvíce postižené podniky, kterým tržby klesly o více než 30 procent, bylo by potřeba 3,7 až 4,2 miliardy korun.

„Negativní ekonomické dopady do zemědělské produkce jsou nejen na území ČR stále četnější, protože také četnost extrémních výkyvů počasí se zvyšuje. Různé typy kompenzací tak budou pravděpodobně vyšší než dosud, což ukazuje i vývoj objemu kompenzací v ČR v posledních letech,” řekl Novinkám již dříve agrární analytik Petr Havel.

Škody i v Rakousku a Německu

Nebývalá letní sucha se negativně projevila i na sklizni u našich jižních a západních sousedů. Německý svaz zemědělců (DBV) v srpnu odhadoval, že se letos sklidí 36 miliónů tun obilnin. To je o pět miliónů tun méně, než se předpokládalo. [celá zpráva]

Rakouská zemědělská pojišťovna Österreichische Hagelversicherung odhaduje škody způsobené suchem a vedry na 210 miliónů eur (5,4 miliardy korun). Z toho 80 miliónů (dvě miliardy korun) tvoří škody na obilninách a 130 miliónů (3,4 miliardy korun) na pastvinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám