Hlavní obsah

Nafta bude brzy dražší než benzín

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvyšování cen pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice stále nekončí. Nejprodávanější Natural 95 od počátku měsíce zdražil podle společnosti CCS o 28 haléřů na průměrných 33,82 za litr, nafta potom dokonce o 91 haléřů na průměrných 33,66 Kč za litr. Její cena se tak po delší době výrazně přiblížila ceně benzínu a už za pár měsíců bude dokonce dražší. Na některých čerpacích stanicích se tak už dokonce stalo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V Měšicích u Prahy je už nafta dražší než benzín

Článek

„V příštích týdnech se dá čekat další sbližování cen benzínu a nafty a v zimě bude nafta dražší než benzín. Je to velký obrat oproti posledním dvěma zimám, kdy byl benzín dražší než nafta, a zároveň návrat k dlouhodobým trendům, kdy stojí nafta v zimě víc než benzín,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Zdražování se dočasně zastaví

Růst cen pohonných hmot by se měl podle Tomčiaka v následujících týdnech postupně zastavit, koncem října by benzín i nafta mohly mírně zlevnit. „Koncem října by mohl být benzín o 10 až 15 haléřů levnější než nyní, nafta potom asi o pět haléřů,“ dodal analytik.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 17. říjnu

Důvodem jsou ceny ropy, které klesly z 85 dolarů za barel k hranici 80 dolarů. Očekává se však, že do konce roku zase porostou zpět kvůli sankcím vůči Íránu, které brzy začnou uplatňovat USA.

„Export z Íránu v důsledku blížících se sankcí klesá už několik měsíců a dá se předpokládat, že se tento pokles ještě prohloubí. V USA sice těžba roste, ale už nyní jsou prakticky na 100 procentech přepravní kapacity potrubí. Další kapacity budou otevřeny až v červnu 2019,“ vysvětlil Tomčiak.

Poklesu cen u čerpacích stanic příliš nepomůže kurz české koruny vůči americkému dolaru. „Ještě na začátku měsíce byl kurz kolem 22 korun za dolar, nyní je to kolem 22,60 Kč,“ dodal Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám