Hlavní obsah

Americký řetězec Sears se stoletou tradicí vyhlásil bankrot

Americký řetězec obchodních domů Sears Holdings vyhlásil bankrot. Firma, která je na trhu více než 100 let, je několik let ve ztrátě a není schopna splácet dluhy. Požádala proto o soudní ochranu před věřiteli a hledá kupce. Budoucnost deseti tisíc zaměstnanců je nejistá, uvedl server Financial Times.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Sears zavírá. Snímek z New Yorku.

Článek

Do konce roku chce Sears v omezeném rozsahu dál fungovat a mezitím se pokusí najít někoho, kdo by ji chtěl koupit. Firma doufá, že se jí podaří pod dohledem soudu prodat některé obchody a majetek včetně značky domácích spotřebičů Kenmore.

Podle dřívějších informací zdrojů hodlá Sears okamžitě uzavřít zhruba 150 z celkových přibližně 700 obchodů, které má v USA. Ze zbývajících obchodů jich asi 300 zůstane otevřeno. Budoucnost zbývajících 250 firma ještě zváží. Sears má nyní téměř 70 000 zaměstnanců.

Foto: Jim Mone, ČTK/AP

Obchodní dům Sears

Podnik měl v pondělí splatit dluh 134 miliónů USD (tři miliardy Kč), toho však není schopen. Naposledy byl Sears v zisku v roce 2010. V loňském fiskálním roce podle agentury FactSet vykázal tržby 17 miliard USD, o pět let dříve to přitom ještě bylo kolem 40 miliard USD.

Žádosti o soudní ochranu před věřiteli předcházel spor mezi Eddiem Lampertem, generálním ředitelem a zároveň největším akcionářem a věřitelem firmy, a zvláštním výborem společnosti o záchranný plán, který Lampert představil. Budoucnost firmy nyní bude záviset na ochotě věřitelů a dodavatelů udržet firmu v chodu.

Nepomohlo ani spojení s Kmart

Lampert zorganizoval v roce 2005 spojení Sears s další maloobchodní firmou Kmart, která se předtím vymanila z režimu soudní ochrany před věřiteli. Slíbil tehdy vrátit Sears do doby největší slávy, kdy podnik sídlil v Chicagu v nejvyšší budově světa a vlastnil další společnosti včetně rozhlasové stanice a pojišťovny.

To se mu však nepodařilo, přestože do firmy investoval spoustu peněz. V současnosti vlastní Lampert v Sears Holdings podíl 31 procent a jeho fond ESL Investments 18,5 procenta. Celkem firma Lampertovi a jeho fondu dluží 2,5 miliardy USD.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Obchody Sears mají v USA téměř stoletou tradici. Na snímku z roku 1959 obchodní dům v Houstonu.

Podle prohlášení pro úpadkový soud činí teď majetek firmy 6,9 miliardy USD. Závazky dosahují 11,3 miliardy USD.

Akcie firmy za poslední rok sestoupily ze zhruba šesti dolarů pod jeden dolar, což je minimální cena, kterou musejí akcie firmy mít, aby mohly zůstat v indexu Nasdaq. V pátek uzavřely na ceně 41 centů. V dubnu 2007 se akcie Sears prodávaly až za 141 dolarů.

Tvrdá konkurence

Firma, jejíž kořeny sahají do roku 1886, začala jako zásilková společnost s objednávkami z katalogu. V době největšího vrcholu prodávala vše od hraček až po automobilové součástky prostřednictvím objednávek poštou a byla také důležitým nájemníkem v každém velkém obchodním centru v USA. Neobstála však v konkurenci firem, jako je Amazon či Walmart, poznamenal server CNBC.

Sears je tak dalším podnikem na rostoucím seznamu maloobchodních firem, které kvůli silné konkurenci na trhu v posledních letech požádaly o soudní ochranu před věřiteli nebo úplně skončily. Některým, jako je společnost Payless ShoeSource, se podařilo úspěšně dokončit reorganizaci, jiné, jako například Toys 'R' US a Bon-Ton Stores, byly nuceny skončit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám