Hlavní obsah

ČR má nástupci CS fondů zaplatit 2 miliardy korun

PRAHA

Investiční společnost Akro vysoudila na České republice dvě miliardy korun jako náhradu škody za vytunelované CS fondy. Právě Akro je nástupcem zkrachovalých fondů. O odškodnění rozhodl ve středu Obvodní soud pro Prahu 2. Stát se proti rozsudku odvolá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

"Jelikož jsme ještě neobdrželi rozsudek, nemáme detailní informace. Ale předpokládáme, že se odvoláme," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Předseda představenstva Akro IS Jiří Trávníček ale věří, že i odvolací soud žalobu Akra na ČR potvrdí. "Myslíme si, že důkazy, které byly provedené u soudu, jsou dostatečně pádné," řekl Trávníček.

Společnost Akro IS převzala zkrachovalé CS fondy i se soudními spory v roce 1998. Rok předtím společnost padla. V roce 1997 ji koupila ruská firmy KosMos, následně z účtů fondů u Plzeňské banky, která také zkrachovala, zmizela více než miliarda korun. Místo nich najednou fond vlastnil bezcenné akcie drůbežárny Příšovice. Čtyři členové vedení byli obžalováni z tunelování a odsouzeni k trestům od pěti do deseti let. Všichni se odvolali a řízení ještě není ukončeno.

Pohledávka v Plzeňské bance

Akro uspěla už loni ve sporu s Plzeňskou bankou. Po jejím krachu v roce 2003 uplatnila pohledávku přes miliardu korun, kterou ale konkurzní správce neuznal. Soud však Akru přiřkl pohledávku asi dvě miliardy korun, společnost odmítla čekat na výplatů a pohledávku loni na jaře prodala firmě Naval za 650 miliónů korun.

Pokud by Akro dvě miliardy na státu opravdu vysoudilo, jeho majetek by se zdvojnásobil. Na informaci reagoval i RM-systém a zastavil s podílovými listy Akro obchodování.

Reklama

Související články

Prohraný soud uzavřel pobočku Plzeňské banky

Rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové zřejmě zpečetil osud Plzeňské banky. To totiž, pokud se neodvolá, nyní musí zaplatit vytunelovaným CS Fondům přes...

Výběr článků

Načítám