Hlavní obsah

Benzín i nafta za rok zdražily o čtyři koruny

Právo, Martin Procházka

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice pokračují v růstu, jen za posledních 12 měsíců se cena nejprodávanějšího benzínu, Naturalu 95, zvýšila o 3,90 Kč, a nafty dokonce o 4,20 Kč. Benzín Natural 95, který se podle společnosti CCS ve čtvrtek prodával za průměrných 33,54 Kč za litr, i nafta, která nyní stojí v průměru 32,71 Kč, přitom budou zdražovat i nadále.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Výhled na nejbližší týdny je pro motoristy nepříznivý. V následujícím týdnu ceny benzínu i nafty vzrostou až o dalších 15 haléřů,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Další růst cen lze očekávat i v průběhu října a je pravděpodobné, že ještě před začátkem listopadu se ceny benzínu vyšplhají k hranici 34 korun za litr a nafta se bude prodávat za více než 33 korun.

Spotřeba ropy roste 

Zdražování je podle Tomčiaka dáno rostoucí cenou ropy na světových trzích. „V posledních dnech se severomořská ropa Brent prodává za cenu kolem 80 dolarů za barel. Světové zásoby ropy se snižují, třeba ve Spojených státech jsou nyní na nejnižší úrovni za posledních 3,5 roku,“ uvedl analytik.

Spotřeba ropy ve světě v současné době roste, podle Mezinárodní energetické agentury má do konce roku dosáhnout úrovně 100 miliónů barelů (asi 159 litrů) denně.

Cenu ropy ovlivňuje podle Tomčiaka situace v Íránu a Venezuele. „Sankce USA proti Íránu sice vstoupí v platnost až v listopadu, export z Íránu ale klesá už nyní. V dubnu vyvážel 2,8 miliónu barelů denně, v srpnu to byly už jen dva milióny,“ vysvětlil Tomčiak. Pokles vývozu se dá očekávat i u ekonomickou krizí zmítané Venezuely.

Českým motoristům alespoň trochu pomáhá kurz koruny vůči americkému dolaru, který částečně kompenzuje zdražení ropy a také to, že marže prodejců pohonných hmot jsou nyní podle Tomčiaka na dlouhodobém průměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám