Hlavní obsah

Akcie sledují válku v Iráku

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První týden války v Iráku nepotvrdil počáteční očekávání rychlého a poměrně snadného vítězství spojenců, ale finanční trhy neustále hodnotící budoucí vývoj zůstávají v podstatě spíše optimistické. Předpokládají, že značná převaha spojenců se dříve či později plně prosadí, irácký režim padne a otevře se prostor pro nový růst.

Článek

Délka a obtíže konfliktu se projevuje nejen na cenách akcií, ale zejména na ceně ropy, která může být (nepřímo úměrně) tím pravým měřítkem úspěšnosti útoku.

Podobně je tomu se zlatem, ke kterému se investoři utíkají v nejistých dobách. Ve středu květnové kontrakty ropy Brent zpevnily o necelý dolar na 25,70 dolaru za barel, cena zlata podobně mírně posílila na úroveň kolem 330 dolarů za troyskou unci.

Americké burzy začaly ztrátou

Akcie na amerických burzách otevřely ztrátou, ke které se po dopoledních ziscích klonily i evropské akciové trhy. Směr vývoje labilního trhu však otáčí každá nová zpráva z bojiště. Podniky se v této nejisté době zdráhají uskutečňovat zásadní kroky, počet fúzí a akvizic zřetelně poklesl, až na výjimky (například France Télécom) se neobjevují nové emise cenných papírů.

Válečná atmosféra ovlivňuje i nákupy spotřebitelů a poznamená výsledky maloobchodních prodejců. Největší ztráty již nyní počítají letečtí přepravci, letecký provoz od začátku války poklesl o 10 procent. Vedoucí představitelé amerického Kongresu ve středu vyjádřili přesvědčení, že tyto firmy mohou počítat s podporou jejich ztrátového hospodaření ze státních prostředků.

Zároveň však uvažují o snížení předpokládaných daňových úlev na polovinu, aby příliš nenarostl rozpočtový schodek USA. Spekuluje se i o tom, že dvojí zdanění výnosů z cenných papírů kritizované prezidentem Bushem patrně zůstane i nadále.

Český trh s akciemi jen mírně ovlivnily úvahy o chystaných změnách v privatizaci státních účastí v ČEZ a Českém Telecomu. Index PX 50 vzrostl o 0,51 procenta na 490,2 bodu. Komerční banka zpevnila o 2,02 procenta na 2018 Kč, Český Telecom o 0,97 procenta na 303,40 Kč. ČEZ oslabil o 0,91 procenta na 92,32 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám