Hlavní obsah

Inflace v srpnu stoupla o 2,5 procenta. Zdražuje bydlení a brambory

Novinky, bož
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu meziročně o 2,5 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v červenci. Inflační cíl České národní banky (ČNB) jsou přitom dvě procenta. Výrazně zdražily energie a brambory.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Svůj růst zrychlily hlavně ceny za bydlení. To se projevilo jak na meziměsíčním, tak meziročním vývoji. V rámci bydlení zdražily ceny elektřiny, nájemného i tepla a teplé vody,” uvedla Pavla Šedivá z odboru statistiky cen ČSÚ s tím, že ceny za bydlení vzrostly oproti loňskému srpnu o 3,2 procenta. Měly tak největší vliv na meziroční zvýšení cenové hladiny.

Výrazně vzrostly zejména ceny výrobků a služeb osobní péče o 3,9 procenta. V červenci to přitom bylo o 2,3 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje v srpnu meziročně rostly o 0,6 procenta, zatímco ještě v červenci o 0,1 procenta klesaly.

Na tom se podílely především ceny zeleniny, které ještě v červenci meziročně zlevňovaly o 7,4 procenta, zatímco v srpnu už meziroční pokles činil jen 0,3 procenta. Ceny brambor v srpnu meziročně vzrostly o 7,2 procenta, přičemž v červenci klesaly o 14,7 procenta. [celá zpráva]

„Domácnostem roste nájemné a ještě rychleji ceny elektrické energie, které reflektují prudké zdražení silové elektřiny na burze v Německu. Doba relativně levných energií je pryč a s koncem fixačního období to pocítí stále více českých domácností,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám