Hlavní obsah

Pád liry ohrožuje turecké banky, stahuje s sebou ale i ty evropské

Novinky, aš, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudký propad turecké liry ohrožuje turecké banky, zejména jejich schopnost refinancovat dluhy, varovala ratingová agentura Fitch a pohrozila možným dalším snížením ratingu. Oslabování tureckých bank ohrožuje také banky v EU, které patří mezi největší turecké věřitele.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Zaměstnanec směnárny v Istanbulu počítá turecké liry.

Článek

ECB již dříve vyjádřila obavy z ohrožení bank španělské BBVA, italské UniCredit a francouzské BNP Paribas, které patří mezi největší věřitele Turecka.

Podle Patrie mají největší pohledávky v Turecku španělské banky. Suma přesahuje 83 miliardy dolarů, následují francouzské s 38 miliardami a italské se 17 miliardami.

„Turecké banky jsou zejména vystaveny riziku hrozby refinancování, protože závisí na externích zdrojích,“ uvedl Fitch minulý týden a dodal, že většina úvěrů je krátkodobá. Celkem 102 miliard dolarů jsou splatné v následujících 12 měsících.

Agentura dodala, že po odečtení aktiv činí dluhy 55 miliard dolarů. Turecké banky navíc zatím mají přístup k zahraniční měně, aby tuto částku dokázaly splatit. Pád liry ale současně vede k odlivu výnosů i ke snižování kvality aktiv.

„Scénář, kdy banky musejí splatit svůj dluh v zahraničí, by mohl snížit devizové rezervy centrální banky a zvýšil by tlak na liru i úrokové sazby a ekonomický růst,” dodala agentura.

Problém tureckých bank spočívá v tom, že poskytovaly úvěry v zahraniční měně a nedostatečně se staraly o schopnost dlužníků úvěry splácet. Mnohé úvěry se proto při probíhajícím očišťování bankovního sektoru budou muset zařadit mezi špatné.

Lira oslabuje od začátku roku

Lira oslabuje od začátku roku, poslední výrazný pokles přišel v srpnu. Ještě na začátku srpna se dolar prodával 4,88 liry a nyní je to za 6,60, tedy jen lehce nad hranicí z 13. srpna, kdy dolar posílil na 6,88 liry. Během minulého týdne ztratila lira další 4,5 procenta své hodnoty, uvedl list Financial Times. Na začátku ledna přitom byl dolar za 3,79 liry. [celá zpráva]

Většina tureckých podnikatelů také považuje výhled ekonomiky za pesimistický. Index důvěry poklesl v srpnu na 96,3 bodu z červencových 101,5 bodu. Hranice sto bodů je hranice mezi pesimistickým a optimistickým výhledem.

Reklama

Výběr článků

Načítám