Hlavní obsah

Akcie automobilek v reakci na možné zrušení cel posilovaly. Trump mezi tím chystá nová cla na Čínu

Aktualizováno

Akcie automobilek v Evropě v reakci na zprávu, že je Evropská unie je ochotná zrušit cla na dovoz automobilů z USA, prudce stouply. Později ale zisky smazaly. Americký prezident Donadl Trump je mezitím připraven uvalit další cla na zboží z Číny v hodnotě 200 miliard dolarů ročně (4,4 biliónu Kč).

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

EU by chtěla zrušit všechna cla na dovoz průmyslového zboží z USA. „Uvedli jsme, že jsme připraveni jako Evropská unie nastavit nulová cla na veškeré průmyslové zboží z USA, samozřejmě za předpokladu, že USA udělají totéž, takže to bude na reciproční bázi,“ nechala se Malmströmová slyšet ve výboru Evropského parlamentu. Explicitně přitom jmenovala zrušení cel na dovoz aut. [celá zpráva]

Akcie automobilek v Evropě v letošním roce ztrácejí, neboť investoři se obávají, že Trump splní hrozbu z jednoho ze svých červnových tweetů. V něm napsal, že pokud EU nezruší cla na americká auta, nebudou mít USA jinou možnost, než uvalit vlastní cla ve výši 20 procent.

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker se v červenci dohodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, že obě strany budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů.

Zboží za 200 miliard dolarů

Šéf Bílého domu mezitím chystá další cla na zboží z Číny. S odvoláním na šest svých zdrojů to uvedla agentura Bloomberg. Trump je hodlá zavést příští týden, kdy končí lhůta, ve které je možné se k návrhu vyjadřovat. Akcie v USA na zprávu zareagovaly citelným poklesem.

Chystaná cla se týkají široké škály výrobků, od selfie tyčí až po polovodiče. Firmy a další subjekty mohou připomínky k návrhu předkládat do 6. září, po tomto termínu Trump podle informací agentury Bloomberg hodlá začít cla uplatňovat. Činit mohou od deseti do 25 procent.

Obě země už na sebe cla uvalily, každá na dovoz v roční hodnotě 50 miliard dolarů. Washington i Peking přitom hrozí, že další cla mohou přijít, a to v závislosti na postoji druhé strany. Minulý týden skončilo bez jasného výsledku zatím poslední kolo americko-čínského jednání o vzájemném obchodu.

Zavedení cel na zboží za 200 miliard dolarů je dosud největším zásahem, který představuje významnou eskalaci obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami a zřejmě dál oslabí finanční trhy, které rostoucí napětí znepokojuje. Trump už dříve řekl, že je připraven začít uplatňovat cla na veškerý dovoz z Číny, což by se týkalo zboží v ročním objemu kolem 500 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám