Hlavní obsah

Trump cupoval měnovou politiku EU a Číny

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru s agenturou Reuters obvinil Evropskou unii a Čínu z měnových manipulací. Prohlásil rovněž, že se mu nelíbí ani záměr americké centrální banky Fed zvyšovat úrokové sazby. V rozhovoru se věnoval i sociálním sítím, ke kterým řekl, že je velmi nebezpečné, když společnosti jako Facebook či Twitter regulují obsah na svých platformách.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Fed by měl být podle Trumpa vstřícnější. „Nejsem nadšený ze zvyšování úrokových sazeb,” řekl prezident. Dodal, že pokud v této politice bude Fed pokračovat, bude centrální banku kritizovat. To se ihned odrazilo poklesem dolarového indexu na burze.

Fed chce úrokové sazby letos zvýšit čtyřikrát, prozatím tak učinil v březnu a v červnu. Další zvýšení analytici očekávají v září.

Trump se v rozhovoru opět kriticky vyjádřil o měnové politice EU a Číny. Řekl, že Číňané manipulují s jüanem a Evropané s eurem. Dodal, že když USA uvalily cla na dovoz čínského zboží, Čína uměle snížila cenu své měny.

Pokud jde o vývoj obchodních jednání s Pekingem, příliš od vzájemných rozhovorů svolaných na tento týden do Washingtonu neočekává. Řekl také, že nemá žádný časová rámec na ukončení obchodního sporu.

O evropské měnové politice kriticky hovořil Trump v minulosti opakovaně. Trumpův obchodní poradce Peter Navarra například letos prohlásil, že Německo slabé euro využívá na úkor Spojených států. Německá kancléřka Angela Merkelová následně uvedla, že Berlín na měnovou politiku Evropské centrální banky (ECB) nemá žádný vliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám