Hlavní obsah

Bezprecedentní suma. Státy eurozóny nalily za osm let do Řecka 6,6 biliónu korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobě předluženému Řecku v roce 2010 hrozil státní bankrot, který by ke dnu stáhl celou eurozónu. Proto Mezinárodní měnový fond (MMF) i státy eurozóny rozjely řadu záchranných programů, jež byly podmíněny úspornými opatřeními a reformami. Členové eurozóny za osm let do Řecka nalili téměř 257 miliard eur (6,6 biliónu korun).

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Článek

V letech 2012 až 2015 Řecko dostalo 141,8 miliardy eur z Evropského nástroje finanční stability (EFSF). Celkově Řecko z obou záchranných mechanismů – EFSF a ESM (Evropský stabilizační mechanismus) – obdrželo 203,77 miliardy eur (5,25 biliónu korun).

„V moderní historii jde o nevídanou částku, stejně bezprecedentní je i splatnost půjček, která v průměru přesahuje 30 let, a velmi výhodné úroky,“ uvedl ESM v pondělní tiskové zprávě.

Vedle peněz z těchto záchranných mechanismů obdrželo Řecko v letech 2010 až 2012 v rámci prvního záchranného programu 52,9 miliardy eur (1,36 biliónu korun) prostřednictvím bilaterálních půjček od členských států eurozóny a 20,1 miliardy eur (517 miliardy korun) od Mezinárodního měnového fondu (MMF). EFSF, který vznikl v červnu 2010, se na prvním záchranném programu nepodílel.

MMF však Řecku půjčoval i mimo zmíněný záchranný program. „Mezinárodnímu měnovému fondu Řecko dluží zhruba 32 miliard eur (823,4 miliardy korun), a to za úrokové sazby přibližně od 2,9 do čtyř procent,” připomněl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

ESM: Řecko konečně stojí na vlastních nohách  

V červnu 2017 dosáhly členské státy eurozóny konečné dohody, která má Řecku v příštích letech ulehčit splácení svých závazků. „Musím říct, že řecká vláda je s touto dohodou spokojená,“ uvedl ministr financí Euklidis Tsakalotos s tím, že vláda zároveň nezapomene na to, čím si Řekové jako národ v posledních osmi letech prošli.

Dohoda dává Řecku možnost v příštích deseti letech odkládat splatnost části závazků. Její součástí byl i poslední úvěr pro Řecko ve výši 15 miliard eur (386 miliard korun). Ta byla vyplacena na začátku měsíce, a v pondělí tak Řecko program opouští.

„Dnes můžeme bezpečně prohlásit program ESM za uzavřený bez dalších navazujících záchranných programů, protože poprvé od začátku roku 2010 Řecko stojí na vlastních nohách,“ prohlásil předseda rady guvernérů ESM Mario Centeno.

„Řecko je po Irsku, Španělsku, Portugalsku a Kypru pátou zemí, které se podařilo opustit záchranný program EFSF nebo ESM. Vzhledem k tomu, že oba mechanismy jsou největšími věřiteli Řecka, když drží 55 procent jeho dluhu, naše zájmy jsou shodné se zájmy Řecka,“ nechal se slyšet výkonný ředitel ESM Klaus Regling.

Ačkoliv se země postupně zotavuje z recese, její zadlužení stále zůstává vysoké. V loňském roce dluh klesl na 178,6 procenta HDP z 180,8 procenta HDP o rok dříve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám