Hlavní obsah

Zboží v recyklovaných obalech bude ve Francii levnější

Už příští rok chce francouzská vláda zavést cenové zvýhodnění výrobků prodávaných v recyklovaných obalech. Úspora by podle týdeníku Le Journal du Dimanche mohla činit až desetinu ceny. Prezident Emmanuel Macron ve své kampani sliboval, že Francie do roku 2025 bude plasty recyklovat ze sta procent, nyní je na 25 procentech.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nesešlápnutá plastová lahev vyhozená do normálního koše

Článek

"Bude-li možné vybrat si mezi dvěma lahvemi - jednou vyrobenou z recyklovaného plastu a druhou z nerecyklovaného - pak bude ta první levnější," řekla státní tajemnice pro ekologii Brune Poirsonová.

Opatření, které chce vláda zavést začátkem příštího roku, se má týkat obalů na bázi plastu. Od roku 2020 pak bude zakázán prodej plastových kalíšků, slánek a dalšího nádobí na jedno použití. Nahradí je výrobky na opakované použití nebo ty z rozložitelných materiálů.

Tlak veřejnosti donutil politiky konat

Jak píše agentura AFP, politici začínají reagovat na tlak veřejnosti. Na sociálních sítích kolují snímky oceánů a moří zamořených plastovými obaly, aktivisté pořádají akce před supermarkety a vrší před nimi obaly zboží. Tažení proti plastům se netýká jenom Evropské unie; k zákazu nabízet plastové sáčky na jedno použití se připojil i Nový Zéland nebo Chile.

Ve Francii se nesmí nabízet sáčky, jež nelze zkompostovat. Přesto ale sektor výroby plastů dále vzkvétá - za deset let výroba vzrostla o 40 procent, přičemž obalový materiál je hlavní položkou.

Podle Poirsonové se ve Francii odpad špatně třídí. "V Paříži nebo v Marseille se vrací k recyklaci méně než jedna plastová lahev z deseti. Časté jsou také omyly při třídění," řekla.

Anketa

Uvítali byste, kdyby zboží v recykovaných plastech bylo nabízeno se slevou?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám