Hlavní obsah

USA eskalují obchodní válku s Čínou, hrozí cly na zboží za čtyři a půl biliónu

Novinky, bož

Vláda USA má v úmyslu uvalit 25procentní dovozní cla na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (4,38 biliónu). Jde o stejné zboží, na něž budou Spojené státy již od září uplatňovat cla ve výši deset procent. Nový návrh je veden snahou dostat Peking pod tlak, aby musel v obchodních jednáních udělat ústupky, uvedla ve středu agentura Reuters.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bílý dům

Článek

Podle informovaného zdroje Reuters by administrativa svůj úmysl mohla oznámit již ve středu.

Vláda 10. července oznámila zahájení procesu, jehož vyústěním bude uvalení desetiprocentních cel od září. Týká se to například výrobků z oceli a hliníku, potravinářských a farmaceutických produktů, stejně jako spotřebitelských výrobků, od psího krmení, nábytku a koberců po pneumatiky, jízdní kola nebo baseballové rukavice.

Pokud by administrativa skutečně výši plánovaných cel zvýšila na 25 procent, mohlo by to dále eskalovat obchodní válku mezi oběma zeměmi. Tu Spojené státy začaly uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (744 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám