Hlavní obsah

Firma z Nového Zélandu chce zavést čtyřdenní pracovní týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandská firma Perpetual Guardian chce zavést natrvalo čtyřdenní pracovní týden. Během osmitýdenního testovacího období, kdy všech 240 zaměstnanců pracovalo bez snížení platu, podle jejího šéfa klesla hladina stresu, a dokonce mírně narostla i produktivita.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Šéf společnosti Andrew Barnes je s výsledkem spokojený, pochvaluje si i silné zvýšení iniciativy a spokojenosti zaměstnanců. Ve firmě tak navrhl zavést kratší pracovní týden nastálo.

„V příštích týdnech to musí schválit představenstvo,“ uvedl Barnes pro list New Zealand Herald.

Na experiment finančně-poradenské firmy od března dohlíželi a vyhodnocovali jej odborníci z univerzity v Aucklandu. Zatímco před zahájením testu deklarovalo spokojenost s rovnováhu mezi pracovním a osobním životem 54 procent zaměstnanců, v jeho průběhu se tento údaj zvýšil na 78 procent. Vyšlo najevo, že i přes nižší počet odpracovaných hodin neklesla produktivita práce.

Barnes by podle svých slov doporučil vyzkoušet čtyřdenní pracovní týden všem společnostem na Novém Zélandu. V posledních letech se o zkrácení pracovního týdne často mluví, ale podle odborníků to pro ČR zatím není moc reálné. [celá zpráva]

Anketa

Zvládli byste udělat stejné množství práce jako nyní, pokud byste měli čtyřdenní pracovní týden?
Určitě ano
0 %
Většinou asi ano
0 %
Spíš ne
0 %
Určitě ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám