Hlavní obsah

Inflace zrychlila na 2,6 procenta, zdražuje jídlo i elektřina

Novinky, tov

Růst spotřebitelských cen v červnu zrychlil na meziročních 2,6 procenta z květnových 2,2 procenta. Zdražovaly potraviny, bydlení i pohonné hmoty, informoval ve středu Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Z potravin oproti loňsku nejvíce zdražily vejce – o 18 procent, máslo o 11 procent a ovoce a zelenina zhruba o osm procent. Podražil také alkohol a tabák. Pokračuje i zdražování pohonných hmot. Statistici upozornili, že Natural 95 byl v červnu nejdražší od prosince 2014.

V oblasti bydlení zdražilo nájemné o 3,1 procenta a elektřina o 5,1 procenta, mírně stouply i ceny vodného a stočného.

„Inflace v červnu vystřelila na svou nejvyšší hodnotu od loňského listopadu,” upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Zvyšování cen podle něj podporují rostoucí mzdy.

Utržená ze řetězu

„Na spotřebitelské ceny budou tlačit také vyšší ceny komodit. Elektřina obchodovaná na světových trzích zdražuje a domácí distributoři již dali najevo, že vyšší ceny přenesou na spotřebitele ještě v letošním roce. Cenový růst by měla brzdit posilující koruna, ta nás ale zatím překvapuje slabšími hodnotami, když zůstává pod tlakem globálních událostí,” dodal ekonom.

Oproti loňsku zlevnily pouze telekomunikační a poštovní služby o necelá dvě procenta. Podobným tempem klesly i ceny oblečení a obuvi. U bydlení klesly ceny zemního plynu o 0,8 procenta a ceny tepla a teplé vody o 0,2 procenta.

Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy se inflace "utrhla ze řetězu". Nelze podle něj vyloučit, že Česká národní banka brzy opět zasáhne a zvýší základní úrokovou sazbu.

Pro srovnání, průměrná inflace v zemích EU byla v květnu dvě procenta. Nejvíce ceny rostly v Rumunsku – o 4,6 procenta, nejméně v Irsku – o 0,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám