Hlavní obsah

Státní rozpočet skončil v pololetí s šestimiliardovým schodkem

• Aktualizováno
Novinky, tov

Stát hospodařil od začátku letošního roku do konce června se schodkem 5,9 miliardy korun, informovalo v pondělí ministerstvo financí. Loni za stejné období vykázal rozpočet přebytek 4,6 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu: leden-červen

Článek

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci minulého měsíce byly 688,1 miliardy, celkové výdaje 694 miliard korun.

„Hospodaření státního rozpočtu zůstává výrazně ovlivněno dubnovým transferem 4,3 miliardy korun na doplnění pojistných fondů EGAP. Na meziroční srovnání příjmů má také velký vliv 5,8 miliardy korun převedených v roce 2017 ze zvláštních účtů privatizace na krytí deficitu tzv. důchodového účtu, který má být letos naopak v mírném přebytku,” uvedlo ministerstvo.

Státní rozpočet se letos poprvé dostal do schodku koncem května, činil 23,1 miliardy korun.

Inkaso DPH ve výši 131,5 miliardy bylo meziročně vyšší o 6,1 miliardy, tedy o 4,9 procenta. Výběr spotřební daně stoupl o procento na 73,1 miliardy. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení stouply o 10,3 procenta na 251,4 miliardy.

Analytik: Sliby jdou nad plán

Největší objem běžných výdajů rozpočtu šel na sociální dávky, ke konci června to bylo 278,9 miliardy korun. Výdaje na důchody letos stouply o 10,2 miliardy v důsledku jejich navýšení v průměru o 475 korun měsíčně, dodalo ministerstvo.

Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

„Po prvním pololetí letošního roku je státní rozpočet v horší kondici než před rokem. Plnění programového prohlášení vlády, které v mnohých bodech navyšuje výdaje státního rozpočtu, bude při dodržení plánovaného schodku obtížné. Zvláště růst výdajů na výplatu důchodů a rostoucí platové požadavky státních zaměstnanců silně zatěžují státní rozpočet,” komentoval hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám