Hlavní obsah

Trump kritizoval obchodní praktiky EU: Je možná špatná jako Čína, jen menší

Americký prezident Donald Trump v neděli přirovnal obchodní praktiky Evropské unie k obchodním praktikám Číny. „Evropská unie je možná stejně špatná jako Čína, jenom menší. Je hrozné, co nám dělají,“ řekl Trump v rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

Americký prezident rovněž uvedl, že EU loni dosáhla v obchodování s USA přebytku 151 miliard dolarů (téměř 3,4 biliónu Kč). „Navíc vynakládáme spoustu peněz na NATO, abychom je chránili,“ dodal. Hovořil rovněž o protekcionismu EU v automobilovém průmyslu a zemědělství.

Trump minulý měsíc pohrozil Evropské unii dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranná opatření proti Spojeným státům. Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen následně varoval, že EU na případné zvýšení cel na dovoz aut do USA odpoví vlastními kroky.

EU již minulý měsíc začala uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz některého zboží ze Spojených států, například motocyklů, džín nebo whisky. Reagovala tak na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

Trump v neděli rovněž potvrdil, že Spojené státy budou uplatňovat sankce na evropské podniky, které budou obchodovat s Íránem. Americký prezident se v květnu rozhodl odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem a obnovit hospodářské sankce vůči Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám