Hlavní obsah

Babišův kritik Rada splatí část dluhu vývozem kejdy

• Aktualizováno

Zemědělský podnik Agro Jevišovice spadající do koncernu Agrofert stáhl 13 měsíců starý insolvenční návrh na podnik Agro Boskovštejn zemědělce Bohumíra Rady. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Rada sdělil, že část dluhu splatí vývozem kejdy. Rada patří mezi přední kritiky premiéra Andreje Babiše (ANO), který převedl Agrofert do svěřenských fondů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově. Ilustrační snímek

Článek

Podniky se v mediačním řízení dohodly na způsobu splacení pohledávek, uvedl Rada s tím, že jeho závazek činí 12 miliónů korun. Potvrdil to i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Podle memoranda, které jsem uzavřel s Andrejem Babišem (ANO), tehdejším majitelem Agrofertu, když jsem odcházel z Jevišovic, jsem dostal stroje k obdělávání polí a za ně jsem měl zaplatit tím, že jim budu vyvážet kejdu,” popsal Rada.

„Oni to zpochybnili a tvrdili, že jde z mé strany o finanční závazek. Nyní jsme se tedy dohodli tak, že z 12 zbývajících miliónů korun zaplatím zhruba polovinu penězi a druhou část vývozem kejdy. Splaceno musí být od 1. července za dva roky,” dodal. Podle Hanzelky Rada již část uhradil formou poskytnutí služeb.

Kejda je tekuté hnojivo tvořené částečně zkvašenou směsí tuhých a tekutých výkalů hospodářských zvířat, zbytky krmiv, vodou a stelivem.

Spory po odprodeji Jevišovic Agrofertu

Spory mezi subjekty začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Agrofertu.

Rada je teď majitelem a jednatelem firmy Agro Boskovštejn, na kterou Agro Jevišovice ovládaná Agrofertem podala návrh na insolvenci. I když tento spor končí díky dohodě v mediačním řízení, firmy ještě řeší další spory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám