Hlavní obsah

EU od pátku zavede odvetná cla na zboží z USA

• Aktualizováno

Evropská unie v pátek začne uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz některého zboží ze Spojených států. Ve středu to oznámila Evropská komise. V první fázi se bude opatření týkat zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard korun). EU tak reaguje na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Článek

Na seznamu výrobků, na něž budou uvalena cla, jsou produkty z oceli a hliníku, zemědělské výrobky, ale i další zboží. Opatření EU je podle evropské komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové v naprostém souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO). Zrušeno bude, až USA odstraní svá cla na dovoz oceli a hliníku.

„Pravidla mezinárodního obchodu, která jsme po léta ruku v ruce s americkými partnery vytvářeli, nemohou být porušována bez reakce z naší strany,“ uvedla Malmströmová.

„Nechtěli jsme se dostat do této situace. Jednostranné a neoprávněné rozhodnutí USA uvalit na EU cla na ocel a hliník však znamená, že nemáme jinou možnost,“ dodala.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků dočasnou výjimku, která však koncem května vypršela. Kanadská i mexická vláda již oznámily uvalení odvetných cel.

Reklama

Výběr článků

Načítám