Hlavní obsah

Amazon v Německu ve velkém ničí neprodané zboží. Obrovský skandál, zlobí se vláda

Novinky, bož

Internetový prodejce Amazon v Německu ve velkém ničí vrácené i nové zboží. Odhalil to pořad Frontal21 veřejnoprávní televize ZDF. Německé ministerstvo životního prostředí hovoří o „obrovském skandálu”. Amazon je největší internetový prodejce v Německu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Distribuční centrum Amazonu v Massachusetts

Článek

Praktiky dokládají interní katalogy, fotografie a svědectví zaměstnanců. V německých skladech dochází k likvidaci zboží všeho druhu, mimo jiné lednic, mobilních telefonů, matrací nebo nábytku.

„Když výrobky nemohou být prodány, přeprodány nebo darovány, spolupracujeme s výkupčími, kteří mohou zbytek zásob využít,“ tvrdí společnost s tím, že k likvidaci sahá pouze v případě, že se nenajde nikdo, kdo by zboží mohl použít.

„Jde o obrovský skandál,“ uvedl náměstek na ministerstvu životního prostředí Jochen Flasbarth s tím, že jde o zbytečné plýtvání prostředky. „Jsem přesvědčen, že množství spotřebitelů takové jednání šokuje a nebudou ho akceptovat,“ dodal.

Amazon kritizuje i organizace Greenpeace, která požaduje schválení legislativy, která by podobnému postupu v budoucnosti zamezila.

Amazon přitom nabízí zničení neprodaných zásob i externím prodejcům, kteří zboží prodávají prostřednictvím jeho internetového obchodu. Interní dokumenty ukazují, že je služba zničení zásob prodejci hojně využívána, uzavírá ZDF.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám