Hlavní obsah

Zisk Agrofertu se loni snížil o třetinu na 4,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert se loni meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun. Konsolidované tržby stagnovaly na 155,1 miliardy, předloni činily 155,3 miliardy korun. V pátek to uvedl tiskový mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Holding Agrofert staronový premiér Andrej Babiš loni kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

Za poklesem zisku stojí výkon německé pekárenské skupiny Lieken, nedařilo se také společnostem chemického sektoru v oblasti produkce hnojiv. Naopak dobře si vedly zemědělské společnosti.

Do nákupu půdy loni společnosti holdingu investovaly 360 miliónů korun, na konci roku obdělávaly 118 tisíc hektarů, v naprosté většině pronajaté. Na Slovensku skupina obdělává 22 tisíc hektarů půdy, do nákupu půdy investovala 30 miliónů korun.

Nejvýznamnější investicí byla loni pro koncern výroba nové velkopekárny v Německu. Skupina také loni investovala do nové válcovny v plastikářské společnosti Fatra.

Babiš jako beneficient

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Agrofert je předním výrobcem metylesteru řepkového oleje (bionafty) a dalších produktů z řepky. [celá zpráva]

Loni zaměstnával zhruba 33 tisíc lidí, podobně jako předloni, z toho 22 tisíc v Česku.

Premiér Andrej Babiš v Agrofertu podle mluvčího Hanzelky od ledna 2014 nepracuje a akcie firem převedl v únoru 2017 do svěřenských fondů. V nich Babiš figuruje jako takzvaná obmyšlená osoba, respektive beneficient. I když tedy firmy formálně nejsou jeho majetkem, zisk mu podle právníků může plynout i nadále.

Babišovi jako obmyšlené osobě bude majetek ze svěřenských fondů vydán za předpokladu, že přestane působit ve veřejné funkci nebo dojde ke změně zákona o střetu zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám