Hlavní obsah

NKÚ: stát neumí bojovat proti zneužívání sociálních dávek

PRAHA

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejnil v pondělí výsledky kontrol hospodaření se státními penězi. Většinou mu vadila nedostatečná kontrola ministerstev při čerpání peněz na jednotlivé projekty, případně plýtvání prostředky. Dočasný šéf NKÚ Dušan Tešnar bude ve středu práci úřadu obhajovat před ministry.

Článek

Velké výhrady měl NKÚ k vyplácení dávek sociální podpory. Konstatoval, že milióny korun vyplácí stát neoprávněně, úřady o tom vědí, ale nemají žádný mechanismus, jak tomu zabránit.

"Sociální pracovníci jedenácti kontrolovaných obcí na základě svých zkušeností uvedli, že 10 - 35 procent příjemců zneužívá poskytování těchto dávek, u tří obcí odhadli zneužívání dávek zhruba u 50 procent příjemců," uvedla členka NKÚ Eliška Kadaňová. Doplnila, že dávky se zneužívají ve všech evropských zemích, ale ne v takovém rozsahu jako v ČR.

Výhrad se dočkalo i ministerstvo zemědělství za to, že mu trvalo velmi dlouho, než schválilo dokumentaci k výstavbě protipovodňových zábran. Stavba přitom začala, a než úřad vše schválil proinvestovalo se 776 miliónů korun. Mnohé prostředky navíc ministerstvo uvolnilo až v zimě, tedy v době, kdy se už stavět nemůže.

Menší prohřešky

Ostravská a Západočeská univerzita použily na výstavbu části svých areálů více prostředků, než měly schváleno. Například Ostravská univerzita překročila rozpočet při stavbě přírodovědecké fakulty o 4,8 miliónu korun.

Kritiky se od NKÚ dočkaly finanční úřady za výběr DPH. Málo prý prověřovaly, zda má někdo opravdu nárok na odpočet DPH tak, jak uvedl, špatně také vymáhaly nedoplatky a kontrolovaly plátce. "Přestože finanční orgány při daňovém řízení často zjišťovaly, že zápisy v obchodním rejstříku týkající se daňových subjektů neodpovídaly skutečnosti, zjištěné případy (...) rejstříkovým soudům neoznamovaly," uvedl kontrolor Josef Pohl. oznámení jim přitom ukládá zákon.

V porovnání s předchozími kontrolami, kdy NKÚ zjistil nesprávně použité stovky milióny korun jsou ovšem tyto sumy méně významné. Například zářijová kontrola na výstavby železničních koridorů zkonstatovala, že stát tu prohospodařil 270 miliónů korun. Nynější chyby jsou v porovnání s tím zanedbatelné. Kontrola závěrečného účtu na Úřadě pro ochranu hospodářské soutěže dokonce konstatovala, že je tu vše v pořádku.

Šéf NKÚ na kobereček

Nejvyšší kontrolní úřad je už rok a půl bez vedení. V jeho čele stojí dočasný šéf Dušan Tešnar a poslanci se stále nemohou shodnout na novém prezidentovi úřadu.

NKÚ se bez vedení ocitl nečekaně v roce 2003, když zemřel Lubomír Voleník. Öd té chvíle stále častěji čelí výpadům politiků, kteří jeho práci kritizují. Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek dokonce prohlásil, že se výsledky kontrol na jeho ministerstvu nebude řídit. Vláda si na středu pozvala Tešnara, aby některé postupy při kontrolách vysvětlil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám