Hlavní obsah

Je po problému, dohodli se, hlásí Tvrdík konec sporu CEFC s J&T

Aktualizováno

Skupina J&T uzavřela dohodu s čínskou CITIC Group, která odkoupí pohledávky J&T za CEFC. Na Twitteru o tom informoval sesazený místopředseda představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík. Podle něj J&T stáhne krizový management, který do evropské pobočky čínské firmy nasadila. Firma ovládaná CITIC získá 9,9 procenta J&T Finance Group.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík

Článek

Mluvčí J Banky Monika Veselá uvedla, že Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom se zároveň stane akcionářem J Finance Group.

Kancléř Vratislav Mynář ČTK sdělil, že v průběhu pátku budou vyplaceny půjčky CEFC u J a uvolněny veškeré zástavy. Ze CEFC Europe bude rovněž odvolán management, který tam dosadila J, dodal Mynář. Stejné uvedl na Twitteru sesazený místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík.

„CITIC a J se dohodly na strategické spolupráci. Probíhají platby a uvolňování zástav,” uvedl v pátek ráno na Twitteru Tvrdík.

Čínská CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit a v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách.

CEFC China Energy dluží skupině J 450 miliónů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. JTPI už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Výběr článků

Načítám